"Participarea preşedintelui la un summit NATO este un eveniment fără precedent, cu o valoare simbolică", a declarat diplomatul rus.
Rogozin apreciază că refuzul NATO de a primi pentru moment în rândurile sale Ucraina şi Georgia a arătat clar că Alianţa a ascultat argumentele Moscovei: "Este evident că au fost ascultate argumentele Rusiei, dar nu numai acestea au contat".
Întrebat dacă decizia în privinţa Georgiei şi Ucrainei este o victorie a diplomaţiei ruse, Rogozin a explicat că, la Moscova, hotărârea liderilor NATO a fost primită "calm" şi nu a provocat "strigăte victorioase", întrucât era "aşteptată".
În ceea ce priveşte poziţiile ţărilor NATO faţă de Ucraina şi Georgia, Rogozin a subliniat că nu cunoaşte cum s-au desfăşurat discuţiile în interiorul Alianţei Nord-Atlantice.
"Ştim care au fost poziţiile înaintea summitului. Unii analişti sunt de părere că acutalul summit este un test pentru capaciatatea NATO de a lua decizii prin consens, că Statele Unite trebuie să primească respectul cuvenit în calitatea de lider al Alianţei, iar recomandările SUA trebuie îndeplinite fără ezitări. O altă poziţie este că nu trebuie iritată Rusia, că dialogul trebuie să continue. Mai este şi a treia poziţie, a ţărilor acceptate în NATO, care au întotdeauna poziţii proamericane. Dacă Viktor Iuşcenko şi Mihail Saakaşvili vor continua această tendinţă, NATO va deveni un produs proamerican", subliniază Rogozin.