- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (15.02.2024, 22:37)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Discuţii pentru descurajare şi apărare în contextul războiului, la reuniunea ministerială a NATO
În zilele de 14 şi 15 februarie s-a desfăşurat, la Bruxelles, Reuniunea miniştrilor aliaţi ai apărării din statele membre ale NATO şi Reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina (Ukraine Defense Contact Group).
Urmărește
523 afișări
Discuţii pentru descurajare şi apărare în contextul războiului, la reuniunea ministerială a NATO
La Reuniunea miniştrilor aliaţi ai apărării din statele membre ale NATO şi Reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina (Ukraine Defense Contact Group), ministrul apărării naţionale a fost reprezentat de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru.
Discuţiile ministerialei au fost concentrate pe agenda de descurajare şi apărare, în perspectiva pregătirii Summit-ului aniversar al NATO de la Washington. De asemenea, au fost organizate consultări în formatul Consiliul NATO-Ucraina, cu participarea Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de Securitate, Josep Borrell, şi a ministrului ucrainean al apărării, Rustem Umerov, care a intervenit prin videoconferinţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Conform mandatului primit, secretarul de stat a reafirmat importanţa strategică a Mării Negre pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii regiunii Euroatlantice. A subliniat importanţa continuării demersurilor privind accelerarea consolidării posturii NATO de descurajare şi apărare, în vederea contracarării tuturor ameninţărilor, cu accent pe asigurarea forţelor şi capabilităţilor necesare atingerii şi menţinerii executabilităţii Planurilor regionale de apărare. Oficialul român a punctat caracterul esenţial al asigurării la nivel aliat a tuturor resurselor şi suportului logistic necesar pentru susţinerea unei posturi credibile şi eficiente.
Reprezentantul ministerului român al apărării a salutat creşterea prezenţei aliate în România şi a mulţumit, în acest context, tuturor statelor aliate pentru contribuţiile substanţiale de pe teritoriul naţional, în contextul actual de securitate volatil din regiunea Mării Negre.
De asemenea, a fost punctată relevanţa reînnoirii Angajamentului pentru asigurarea resurselor alocate apărării (Defence Investment Pledge/DIP) post-2024, care să prevadă alocarea unui prag minim de 2 la sută din PIB, România îndeplinind acest angajament din 2017. Secretarul General al NATO a anunţat că 18 state aliate îndeplinesc cerinţa de alocare a două procente din PIB pentru apărare, tendinţa fiind de creştere.
În cadrul Consiliului NATO-Ucraina, oficialii din statele aliate au discutat stadiul Programului de asistenţă multi-anual pentru Ucraina, lansat la Vilnius, şi modalităţile de consolidare a sprijinului acordat Ucrainei pe termen lung.
„Războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei intră, săptămâna viitoare, în cel de-al treilea an. Trebuie să continuăm să condamnăm atacurile ruse împotriva infrastructurii civile ucrainene, care continuă să producă victime în rândul civililor”, a evidenţiat Simona Cojocaru.
În marja ministerialei, secretarul de stat a semnat două scrisori de intenţie privind cooperarea pentru creşterea capacităţii de producţie de muniţii, rachete şi întărirea rezilienţei industriale, în cadrul uni proiect iniţiat de Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, la care au aderat alte 14 state.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Noi ameninţări pentru marinarii din Marea Roşie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe