- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (30.05.2017, 17:47)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Disensiunile UE - SUA par să se fi accentuat după reuniunile NATO şi G7
Disensiunile între UE şi SUA par să se fi amplificat după reuniunile NATO şi G7, pe fondul dezacordurilor constatate în privinţa relaţiilor comerciale, bugetelor militare, combaterii terorismului şi contracarării efectelor încălzirii climei.
Urmărește
2610 afișări
Disensiunile UE - SUA par să se fi accentuat după reuniunile NATO şi G7
Summitul G7
La summitul G7, Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie, Japonia şi Canada au reiterat "angajamentul puternic" în sensul aplicării rapide a măsurilor pentru combaterea încălzirii climatice stabilite prin Acordul de la Paris. Însă preşedintele SUA, Donald Trump, a refuzat să asume această responsabilitate.
Pe fondul disensiunilor, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a semnalat că Uniunea Europeană nu se mai poate baza pe Statele Unite, astfel că trebuie să îşi construiască propriul viitor. "Vremurile în care ne puteam baza în totalitate unii pe ceilalţi au cam trecut", a declarat Angela Merkel, referindu-se la relaţiile cu SUA şi Marea Britanie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
Sigmar Gabriel, ministrul german de Externe, a lansat o serie de critici faţă de preşedintele american, susţinând că acţiunile lui Donald Trump au diminuat puterea Occidentului, acuzând Administraţia SUA că "s-a poziţionat împotriva intereselor Uniunii Europene".
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, vrea consolidarea unităţii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, a anunţat Executivul UE, subliniind, după ce cancelarul german Angela Merkel a criticat SUA şi Marea Britanie, că Europa va avea propriul parcurs, dar va manifesta deschidere în relaţia transatlantică. "Jean-Claude Juncker este favorabil construirii punctelor de legătură, Comisia Europeană pe care o conduce va lucra pentru unitatea celor 27 de state membre", a declarat luni după-amiază, la Bruxelles, Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al Executivului UE, pledând pentru aprofundarea integrării europene în domenii precum comerţul, apărarea şi securitatea. "Uniunea Europeană va trebui să asume responsabilitatea propriului destin, dar va rămâne deschisă la nivel mondial şi mereu dispusă angajamentelor. Relaţiile transatlantice vor continua să fie esenţiale pentru siguranţa şi prosperitatea la nivel global. Vom continua în direcţia menţinerii unui nivel bun în relaţiile transatlantice", a adăugat Margaritis Schinas, potrivit publicaţiei italiene Quotidiano.net, precizând că întrevederea pe care Jean-Claude Juncker a avut-o în urmă cu câteva zile cu Donald Trump, preşedintele SUA, a fost "amicală şi constructivă".
Probleme în relaţiile comerciale şi disensiuni privind bugetele militare
Potrivit Der Spiegel, în cursul întrevederii pe care a avut-o cu liderii UE, Donald Trump a criticat practici comerciale, afirmând că "germanii sunt răi" în materie de exporturi şi avertizând că va limita importurile de autovehicule germane în SUA. Ajuns la Washington, Trump a transmis marţi: "Avem un deficit comercial masiv în relaţia cu Germania, plus că ei plătesc mai puţin decât ar trebui pentru NATO şi în domeniul militar. Foarte rău pentru SUA. Aceste lucruri se vor schimba".
În declaraţiile făcute la summitul NATO de la Bruxelles, Donald Trump a reluat ideea aducerii bugetelor militare la nivelul de 2% din PIB, preşedintele american afirmând că "23 dintre cele 28 de state membre NATO încă nu plătesc cât ar trebui pentru apărare". Surse diplomatice de la Berlin au transmis că Germania va suplimenta bugetul pentru apărare, dar nu pe termen scurt, iar ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a catalogat, într-un interviu acordat DPA, drept "absurd" obiectivul stabilit de Donald Trump.
În comunicatul difuzat după summitul de la Bruxelles, Alianţa Nord-Atlantică a transmis: "Liderii NATO au fost convenit să facă eforturi suplimentare pentru a asigura o asumare mai corectă a sarcinilor pentru apărare. S-a decis elaborarea unor planuri anuale la nivel naţional, prin care aliaţii vor explica modul în care intenţionează să atingă angajamentele de investiţii făcute împreună în anul 2014".
Donald Trump a cerut cu insistenţă Germaniei să suplimenteze bugetul militar, însă, în februarie, cancelarul Angela Merkel a replicat că Statele Unite au putere datorită Alianţei Nord-Atlantice. "Eu cred că puterea Statelor Unite creşte şi datorită Alianţei Nord-Atlantice. Alianţa Nord-Atlantică este importantă şi pentru Statele Unite", a afirmat Angela Merkel. Referindu-se la insistenţele în sensul suplimentării bugetului pentru apărare până la nivelul de 2% din PIB, Angela Merkel amintea în februarie că Berlinul a sporit treptat cheltuielile pentru apărare, precizând că ţinta de 2% din PIB va fi atinsă în 2024. În schimb, Germania, Franţa şi alte naţiuni europene au demarat planuri pentru crearea unor structuri comune de apărare la nivelul Uniunii Europene, situaţie percepută ca fiind o încercare de a rivaliza cu NATO.
Donald Trump pare să evite angajamentul apărării colective în cadrul NATO
Deşi a cerut suplimentarea bugetelor militare, Donald Trump a evitat să asume angajamentul clar de respectare a Articolului 5 al Tratatului NATO, privind apărarea colectivă. Pe fondul semnelor de întrebare, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a transmis ulterior că Donald Trump menţine "deplin angajamentul" în favoarea Articolului 5, calificând drept "prostuţe" solicitările de a oferi asigurări explicite în acest sens.
Combaterea terorismului
Donald Trump a insistat ca Alianţa Nord-Atlantică să se implice mai mult în combaterea terorismului. La summitul de joi, Alianţa Nord-Atlantică a adoptat un plan de acţiune pentru intensificarea acţiunilor de combatere a terorismului. "NATO va deveni membru cu drepturi depline al coaliţiei globale, în care cele 28 de state participă deja", a transmis secretarul general, Jens Stoltenberg. Alianţa Nord-Atlantică va intensifica susţinerea acordată coaliţiei antiteroriste, avioane NATO de tip AWACS urmând să contribuie la îmbunătăţirea siguranţei aeriene. "Am decis şi înfiinţarea unei structuri antiteroriste în cadrul Diviziei de informaţii. Acest lucru va optimiza schimbul de informaţii între aliaţi, inclusiv în privinţa ameninţărilor reprezentate de militanţii islamişti", a explicat Stoltenberg.
Însă Franţa şi Germania au semnalat că este vorba de un gest pur simbolic. "Alianţa Nord-Atlantică, în calitatea de instituţie, se va alătura coaliţiei antiteroriste. Problema se pune dacă acesta este doar un gest simbolic adresat Statelor Unite. Iar Franţa şi Germania cred că este un simplu gest simbolic", a declarat un diplomat UE pentru agenţia Reuters.
Sigmar Gabriel, ministrul german de Externe, a amintit că "cele 28 de state membre NATO sunt parte ale coaliţiei care efectuează operaţiuni împotriva reţelei teroriste Stat Islamic. "De aceea, ar fi puţin ilogic ca NATO ca instituţie să nu fie parte a coaliţiei. Însă operaţiunile combatante nu intră în atribuţiile NATO. NATO este o alianţă defensivă", a subliniat Sigmar Gabriel, citat de Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Vizitele lui Donald Trump în Arabia Saudită, în Israel şi la Vatican
Înainte de a participa la reuniunile NATO şi G7, Donald Trump a efectuat vizite oficiale în Arabia Saudită, Israel, în teritoriile palestiniene şi la Vatican. Statele Unite au semnat un acord privind livrarea de armament către Arabia Saudită, în cadrul unui contract care în zece ani va ajunge la nivelul de 350 de miliarde de dolari. La întâlnirile cu liderii israelieni şi palestineni, Donald Trump a pledat din nou pentru relansarea procesului de pace, fără însă a oferi soluţii concrete.
Citeşte şi: Trump şi Theresa May reacţionează după ce Angela Merkel a spus că UE nu se mai poate baza pe SUA şi peMarea Britanie
Citeşte şi: Trump şi Theresa May reacţionează după ce Angela Merkel a spus că UE nu se mai poate baza pe SUA şi peMarea Britanie
Citeşte şi: Experţi: Angela Merkel pare să schimbe abordarea în relaţia cu Statele Unite ale Americii
Citeşte şi: Experţi: Angela Merkel pare să schimbe abordarea în relaţia cu Statele Unite ale Americii
Citeşte şi: Documente-cheie ale UE în negocierile pentru Brexit, publicate. Măsurile care îi vizează şi pe românii din Marea Britanie
Citeşte şi: Documente-cheie ale UE în negocierile pentru Brexit, publicate. Măsurile care îi vizează şi pe românii din Marea Britanie
Citeşte şi: FOTO | GESTUL Angelei Merkel după ce a spus că UE nu se mai poate baza pe SUA şi pe Marea Britanie
Citeşte şi: Tiger Woods, reţinut luni de Poliţia din Florida, susţine că de vină a fost amestecul de medicamente, nu alcoolul
Citeşte şi: Theresa May face apel la sprijin pentru contracararea unei atitudini agresive a UE faţă de Brexit
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Un oraș din Italia a interzis boala prin lege. Primarul s-a săturat să se plângă că statul nu îi face un spital de urgență
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Papa Francisc îndeamnă călugărițele la bucurie și evitarea bârfei: „Vorbiți cu toată lumea, cu excepția Diavolului”
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De ce a murit Ilina Pârvu? Ce s-a întâmplat pe fetița pe care o purta în pântece când s-a stins
CANCAN.RO
Florin ”UCIGAȘUL”, angajat să-l păzească pe Călin Georgescu. Noul BODYGUARD a filmat cu Van Damme, Cuba Gooding Jr. și Dolph Lundgren
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe