Disidentul încarcerat Alexei Navalnîi spune că Rusia trebuie să se transforme după război

Disidentul rus încarcerat Alexei Navalnîi spune că singura modalitate prin care ţara sa poate evita un „ciclu nesfârşit de autoritarism imperial” este să devină o democraţie parlamentară, scrie CNN.

Urmărește
5203 afișări
Imaginea articolului Disidentul încarcerat Alexei Navalnîi spune că Rusia trebuie să se transforme după război

Scriind în Washington Post, Navalnîi a declarat că, deşi naţiunile occidentale au afirmat pe bună dreptate importanţa independenţei Ucrainei şi a împiedicării Rusiei de a câştiga războiul din Ucraina, acestea trebuie să înceapă să se gândească la cum va arăta Rusia după ce luptele se vor opri.

„Strategia ar trebui să fie aceea de a se asigura că Rusia şi guvernul său, în mod natural, fără constrângere, nu doresc să înceapă războaie şi nu le găsesc atractive”, a scris Navalnîi într-un eseu transmis către The Post de către echipa sa juridică. În prezent, el execută o pedeapsă de nouă ani de închisoare într-o închisoare din Rusia.

„Problema Rusiei postbelice ar trebui să devină problema centrală - şi nu doar un element printre altele - a celor care se străduiesc să obţină pacea. Niciun obiectiv pe termen lung nu poate fi atins fără un plan care să asigure că sursa problemelor încetează să le mai creeze”, a scris Navalnîi. „Rusia trebuie să înceteze să mai fie un instigator al agresiunii şi instabilităţii”.

Navalnîi este cel mai proeminent critic intern al preşedintelui rus Vladimir Putin, iar opiniile sale disidente aproape că l-au costat viaţa.

Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic în 2020, un atac pe care mai mulţi oficiali occidentali şi Navalnîi însuşi l-au atribuit în mod deschis Kremlinului. Rusia a negat însă orice implicare.

După cinci luni în Germania, în care s-a recuperat în urma otrăvirii cu Novichok, Navalnîi s-a întors anul trecut la Moscova, unde a fost imediat arestat pentru că a încălcat termenii de eliberare condiţionată impuşi în urma unui caz din 2014. La începutul acestui an, Navalnîi a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru acuzaţii de fraudă despre care a spus că au fost motivate politic.

Navalnîi a afirmat în eseul său, publicat în ziua în care Putin a anunţat că Rusia va anexa aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei, că războiul din Ucraina - ca şi conflictele dinaintea lui - i-a ajutat pe cei care deţin puterea la Moscova.

„Elita rusă din ultimii 23 de ani a învăţat reguli care nu au eşuat niciodată: Războiul nu este atât de costisitor, rezolvă toate problemele politice interne, ridică aprobarea publică până la cer, nu dăunează în mod deosebit economiei şi - cel mai important - câştigătorii nu se confruntă cu nicio responsabilitate”, a scris Navalnîi.

Soluţia, afirmă Navalnîi, este de a adopta o formă de guvernare democratică care să descentralizeze puterea, similară cu ceea ce au folosit statele baltice.

„Ameninţarea la adresa păcii şi a stabilităţii în Europa este autoritarismul imperial agresiv, pe care Rusia şi-l impune la nesfârşit”, a declarat Navalnîi. „Rusia postbelică, ca şi Rusia post-Putin, va fi condamnată să devină din nou beligerantă şi putinistă. Acest lucru este inevitabil atâta timp cât se menţine forma actuală de dezvoltare a ţării. Doar o republică parlamentară poate împiedica acest lucru”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici