Prin acest gest, care ar marca o deschidere mai mare faţă de regimul de la Havana, Barack Obama va îndeplini o promisiune electorală. Preşedintele poate, conform atribuţiilor sale, să reducă restricţiile impuse călătoriei şi trimiterii de bani în Cuba. Această decizie va afecta aproximativ 1,5 milioane de cetăţeni americani care au membri ai familiei în Cuba.
Potrivit oficialului citat, preşedintele Obama nu intenţionează să elimine embargoul comercial impus asupra Cubei, măsură care ar necesita demersuri în Congres, nici să analizeze un demers specific din punct de vedere diplomatic.
Militanţii pentru o mai mare deschidere faţă de Cuba au menţionat că decizia este importantă, semnalând dorinţa administraţiei Obama de a întreprinde măsuri cu privire la regimul de la Havana încă de la începutul mandatului. Pe de altă parte, alţii consideră că deschiderea faţă de Cuba nu va favoriza democraţia în această ţară, atât timp cât fraţii Castro se află la putere.
Coordonarea în timp a acestui anunţ este neclară, dar anumiţi specialişti asupra politicii din Cuba au precizat că ar pute ainterveni înaintea summitului Americilor, prevăzut să aibă loc luna aceasta în Trinidad şi Tobago.
Restricţiile aplicate călătoriilor şi trimiterii de bani reies din embargoul impus în 1962, după ce Fideo Castro a preluat puterea în Cuba. Preşedintele Jimmy Carter a permis o relaxare a restricţiilor pentru călătorie, dar Ronald Reagan le-a reinstituit cu anumite excepţii. Sub preşedinţia lui Bill Clinton, cetăţenii americani de origine cubaneză îşi puteau vizita familiile o dată pe an. Politica preşedintelui George W. Bush a fpst într-o anumită perioadă mai relaxată, dar în 2004, el a înăsprit legislaţia, permiţând vizitarea familiei în Cuba odată la trei ani şi limitând definiţia membrilor familiei.