- Home
- Externe
- (05.01.2021, 15:30)
- Eduard Ivanovici
Dispariţia cofondatorului Alibaba Jack Ma. Ce se întâmplă cu oamenii de afaceri chinezi care intră pe „lista neagră” a Partidului?
Cofondatorul Alibaba Jack Ma, care până nu demult a fost cel mai bogat om din China, nu a mai fost văzut în public de peste două luni.
Urmărește
9095 afișări
De asemenea, miliardarul nu a reuşit să apară într-un episod al show-ului de talente pe care l-a creat, Africa’s Business Heroes, iar pozele care îl înfăţişează au fost şterse de pe pagina de internet a emisiunii.
Autorităţile de la Beijing au deschis recent o investigaţie antitrust asupra Alibaba, unul dintre cei mai mari retaileri online din lume, fondat de Jack Ma şi alţi 17 prieteni în 1999. Ant Group, compania de servicii financiare a lui Jack Ma, a provocat în toamna anului trecut furia băncilor chineze, care au acuzat grupul că le-ar fi furat din business-uri. Ulterior, ţara a introdus o serie de reglementări care au oprit listarea grupului Ant pe bursele din Shanghai şi Hong Kong, în ceea ce ar fi fost cea mai spectaculoasă ofertă publică iniţială (IPO) din 2020.
În octombrie, miliardarul a criticat autorităţile de reglementare financiară din China, numindu-le un „club al oamenilor bătrâni” care continuă să sufoce inovaţia, declarând că sistemul trebuie reformat imediat dacă intenţionează să alimenteze creşterile economice din ţară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
În timp ce Ma încearcă să se ferească de atenţia publicului pe timpul investigaţiei, absenţa sa aduce aminte de deznodământul cu care s-au confruntat alţi oameni de afaceri chinezi care au fost luaţi în vizor de autorităţi, scrie Business Insider.
Magnatul imobiliar Ren Zhiqiang, în vârstă de 69 de ani, a intrat pe „lista neagră” a liderilor de la Beijing după ce a acuzat Partidul Comunist că a gestionat greşit pandemia de COVID-19, fiind condamnat la 18 ani de închisoare, scria în martie The New York Times. Autorităţile au mai arestat şi alţi critici ai măsurilor de combatere a coronavirusului, precum profesorul în drept Xu Zhangrun şi Zhang Xuezhong, avocat specializat în drepturile omului.
Xiao Jianhua, un manager de active care avea într-un timp o avere de 6 mld. dolari, a fost răpit dintr-un hotel din Hong Kong în ianuarie 2017, scria la acea vreme agenţia de ştiri Reuters. După dispariţie, ţara a confiscat mai multe părţi din compania sa, Tomorrow Group, nota în iulie The New York Times. Autorităţile de reglementare i-au acuzat anterior pe Xiao şi alţi magnaţi că ar fi îndepărtat potenţialii investitori de pieţele chineze.
Meng Hongwei, fostul şef al Interpol, a dispărut în septembrie 2018 în timpul unei călătorii China-Franţa. În ianuarie 2020, China l-a condamnat la 13 ani şi jumătate de închisoare din cauza unor acuzaţii de mită.
„Nu este justiţie. Campania anti-corupţie din China este deja distrusă”, a declarat soţia lui Meng pentru The Guardian, adăugând că sentinţa este una strict politică.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump