Dispăruţi fără urmă. Doi jurnalişti chinezi sunt de negăsit după ce au făcut publice imagini din spitale şi de pe străzile din Wuhan: nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu ei

  • Cei doi îşi postau materialele pe conturile de YouTube şi Twitter.
  • Fang Bin a publicat ultimul material pe 9 februarie.
  • Mama lui Chen Qiush susţine că fiul ei a dispărut de pe 6 februarie.
Urmărește
5596 afișări
Imaginea articolului Dispăruţi fără urmă. Doi jurnalişti chinezi sunt de negăsit după ce au făcut publice imagini din spitale şi de pe străzile din Wuhan: nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu ei

Dispăruţi fără urmă. Doi jurnalişti chinezi sunt de negăsit după ce au făcut publice imagini din spitale şi de pe străzile din Wuhan: nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu ei

Doi jurnalişti chinezi care au încercat să prezinte situaţia reală din China în contextul epidemiei de coronavirus sunt de negăsit. Cei doi au dispărut fără urmă după ce au postat în mediul online imagini din Wuhan.

Fang Bin şi Chen Qiushi sunt cei doi jurnalişti a căror poveste este prezentată de BBC. Jurnaliştii chinezi postau regulat videoclipuri şi fotografii din Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus. De la o vreme, pe conturile celor doi nu a mai apărut niciun material nou, iar fanii lor virtuali se întreabă dacă nu cumva au fost reduşi la tăcere de autorităţile chineze pentru că au divulgat mai mult decât trebuia.

Fang Bin a publicat pe contul său de YouTube, pe 1 februarie, un video şocant în care câteva cadavre erau aruncate în microbuz. Scena se petrecea în faţa unui spital din Wuhan. După ce a făcut publice aceste imagini, Fang a susţinut că mai mulţi poliţişti au venit la el acasă, a fost dus la secţie şi interogat, dar eliberat ulterior. Pe 9 februarie a fost urcat ultimul clip pe contul său de YouTube: un video de 13 secunde în care le cerea cetăţenilor să se revolte. "Toti oamenii, revoltaţi-vă! Puterea Guvernului trebuie înapoiată oamenilor!", a fost ultimul mesaj al lui Fang.

Chen Qiushi s-a făcut remarcat în mediul online în timpul protestul din Hong Kong din vara trecută. La sfărşitul lunii ianuarie el a venit în Wuha pentru a prezenta celor 400.000 de abonaţi ai canalului său de YouTube situaţia din oraşul cel mai afectat de coronavirus. A vizitat mai multe spitale şi a stat de vorbă cu pacienţii, iar pe 7 februarie a apărut ultimul clip, distribuit pe contul său de Twitter. Mama acestuia susţine că respectivul cont de Twitter este gestionat de un prieten, fiul său fiind dispărut de pe 6 februarie.

Potrivit BBC, autorităţile chineze nu au dorit să comenteze în niciun fel situaţia celor doi. În plus, nu există nicio dovadă oficială că cei doi jurnalişti ar fi fost plasaţi în carantină.

Patrick Poon, cercetator la Amnesty International, a precizat că este neclar dacă Fang sau Chen ”au fost luaţi de poliţie sau plasaţi forţat în carantină”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici