Disputa din China este considerată un test al poziţiei lui Trump faţă de OMC

Noua dispută comercială a Chinei cu SUA ar putea testa angajamentul Washingtonului faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), care a scăpat până acum de atenţia preşedintelui Donald Trump, un critic al instituţiilor multilaterale, au declarat joi surse comerciale citate de Reuters.

Urmărește
165 afișări
Imaginea articolului Disputa din China este considerată un test al poziţiei lui Trump faţă de OMC

Disputa din China este considerată un test al poziţiei lui Trump faţă de OMC

Organismul cu sediul la Geneva a declarat miercuri că China a lansat oficial o dispută la OMC cu privire la un tarif de 10% impus de Trump asupra bunurilor chinezeşti, în acţiuni care au ridicat temerile cu privire la un nou război comercial între cele mai mari două economii ale lumii.

Spre deosebire de alte organizaţii globale din care Trump intenţionează să se retragă sau să se dezangajeze, organismul mondial de supraveghere a comerţului nu a avut încă parte de criticile din partea Casei Albe. În primul mandat al lui Trump, un înalt oficial comercial american a criticat organizaţia ca fiind „complet inadecvată”.

Delegaţii şi analiştii din domeniul comerţului au declarat că există posibilitatea ca această ultimă dispută privind produsele chinezeşti - şi în special orice viitoare hotărâre a OMC împotriva SUA - să determine o reacţie ostilă faţă de organism.

„Administraţia actuală nu este altceva decât rapidă la răzbunare şi, după cum a învăţat recent OMS, este imposibil să excludem ceva odată ce preşedintele Trump sau consilierii săi decid că SUA a fost lezată de o instituţie multilaterală”, a declarat Dmitry Grozoubinski, director executiv al think tank-ului Geneva Trade Platform, ca răspuns la o întrebare privind impactul disputei.

Astfel de posibile acte ostile din partea administraţiei americane ar putea include reţinerea finanţării, blocarea numirii preşedinţilor de negocieri comerciale sau pur şi simplu retragerea, a spus el.

Un purtător de cuvânt al reprezentantului desemnat al SUA pentru comerţ, Jamieson Greer, nu a răspuns la o cerere de comentarii.

O dispută similară ridicată de China împotriva SUA a atras furia administraţiei Trump, când OMC s-a pronunţat împotriva Washingtonului în 2020. Cu toate acestea, Trump nu şi-a îndeplinit niciodată ameninţarea de a se retrage din această organizaţie, la crearea căreia SUA au contribuit în mod decisiv.

Cu toate acestea, a menţinut o politică de blocare a numirii judecătorilor la instanţa supremă, ceea ce a paralizat Organul de apel al OMC din decembrie 2019. Acest lucru înseamnă că, deşi o hotărâre provizorie privind cel mai recent litigiu dintre China şi SUA ar putea fi aşteptată la sfârşitul anului 2025 sau la începutul anului 2026, este puţin probabil să fie luată o hotărâre definitivă, deoarece oricare dintre părţi o poate ataca într-un vid juridic.

În conformitate cu normele OMC, următorul pas este ca Washingtonul să răspundă la plângerea Chinei în termen de 10 zile şi apoi să înceapă consultările în termen de 30 de zile „în vederea ajungerii la o soluţie reciproc satisfăcătoare”.

Orice refuz din partea echipei lui Trump de a răspunde ar fi aproape fără precedent, potrivit surselor comerciale. „Ei (Washingtonul) s-au conformat întotdeauna în trecut, dar suntem într-o nouă eră”, a declarat una dintre sursele comerciale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici