- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (07.02.2025, 07:17)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Disputa din China este considerată un test al poziţiei lui Trump faţă de OMC
Noua dispută comercială a Chinei cu SUA ar putea testa angajamentul Washingtonului faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), care a scăpat până acum de atenţia preşedintelui Donald Trump, un critic al instituţiilor multilaterale, au declarat joi surse comerciale citate de Reuters.
Urmărește
165 afișări
Disputa din China este considerată un test al poziţiei lui Trump faţă de OMC
Organismul cu sediul la Geneva a declarat miercuri că China a lansat oficial o dispută la OMC cu privire la un tarif de 10% impus de Trump asupra bunurilor chinezeşti, în acţiuni care au ridicat temerile cu privire la un nou război comercial între cele mai mari două economii ale lumii.
Spre deosebire de alte organizaţii globale din care Trump intenţionează să se retragă sau să se dezangajeze, organismul mondial de supraveghere a comerţului nu a avut încă parte de criticile din partea Casei Albe. În primul mandat al lui Trump, un înalt oficial comercial american a criticat organizaţia ca fiind „complet inadecvată”.
Delegaţii şi analiştii din domeniul comerţului au declarat că există posibilitatea ca această ultimă dispută privind produsele chinezeşti - şi în special orice viitoare hotărâre a OMC împotriva SUA - să determine o reacţie ostilă faţă de organism.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump reduce dramatic USAID: din 10.000 de angajaţi vor rămâne doar 294
-
Rubio vizitează Orientul Mijlociu după propunerea lui Trump ca SUA să preia controlul asupra Gaza
-
Războiul din Ucraina, ziua 1080. Kellogg sugerează că Ucraina ar trebui să organizeze alegeri / Zelenski: Trump nu are un plan oficial de a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei / Copiii ucraineni luaţi cu forţa din familiile lor au fost aduşi acasă / Putin recunoaşte că situaţia e „foarte dificilă” în Kursk, dar e „indiferent” la coridorul umanitar
„Administraţia actuală nu este altceva decât rapidă la răzbunare şi, după cum a învăţat recent OMS, este imposibil să excludem ceva odată ce preşedintele Trump sau consilierii săi decid că SUA a fost lezată de o instituţie multilaterală”, a declarat Dmitry Grozoubinski, director executiv al think tank-ului Geneva Trade Platform, ca răspuns la o întrebare privind impactul disputei.
Astfel de posibile acte ostile din partea administraţiei americane ar putea include reţinerea finanţării, blocarea numirii preşedinţilor de negocieri comerciale sau pur şi simplu retragerea, a spus el.
Un purtător de cuvânt al reprezentantului desemnat al SUA pentru comerţ, Jamieson Greer, nu a răspuns la o cerere de comentarii.
O dispută similară ridicată de China împotriva SUA a atras furia administraţiei Trump, când OMC s-a pronunţat împotriva Washingtonului în 2020. Cu toate acestea, Trump nu şi-a îndeplinit niciodată ameninţarea de a se retrage din această organizaţie, la crearea căreia SUA au contribuit în mod decisiv.
Cu toate acestea, a menţinut o politică de blocare a numirii judecătorilor la instanţa supremă, ceea ce a paralizat Organul de apel al OMC din decembrie 2019. Acest lucru înseamnă că, deşi o hotărâre provizorie privind cel mai recent litigiu dintre China şi SUA ar putea fi aşteptată la sfârşitul anului 2025 sau la începutul anului 2026, este puţin probabil să fie luată o hotărâre definitivă, deoarece oricare dintre părţi o poate ataca într-un vid juridic.
În conformitate cu normele OMC, următorul pas este ca Washingtonul să răspundă la plângerea Chinei în termen de 10 zile şi apoi să înceapă consultările în termen de 30 de zile „în vederea ajungerii la o soluţie reciproc satisfăcătoare”.
Orice refuz din partea echipei lui Trump de a răspunde ar fi aproape fără precedent, potrivit surselor comerciale. „Ei (Washingtonul) s-au conformat întotdeauna în trecut, dar suntem într-o nouă eră”, a declarat una dintre sursele comerciale.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: BREAKING. Ionuţ Dumitru, profesor ASE: România a depăşit Polonia la PIB per capita şi este peste Ungaria, Croaţia sau Grecia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Viața dramatică a Ginei Gogean. Cum arată acum și ce s-a ales de fosta campioană olimpică a României
CANCAN.RO
Ultimele vești despre Bruce Willis, diagnosticat cu DEMENȚĂ. Demi Moore a făcut anunțul într-un interviu emoționant
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe