- Home
- Externe
- (22.10.2015, 15:55)
- Silvana Chiujdea
DISPUTĂ diplomatică între Cipru şi Marea Britanie, după ce PRIMII refugiaţi sirieni au debarcat pe teritoriu britanic. Cum se joacă cei mici în hangarul bombardierelor - FOTO, VIDEO
Două bărci care transportau 114 persoane, inclusiv 19 femei şi 28 de copii, au stârnit o alertă de securitate când au debarcat la ţărmul unei baze RAF, din Cipru. Baza este folosită de armata britanică pentru a lansa atacuri aeriene împotriva Statului Islamic, în Irak. Aceasta este prima dată când refugiaţii ajung direct pe teritoriul britanic de la începutul crizei migraţiei cu care se confruntă Europa.
Urmărește
4155 afișări
DISPUTĂ diplomatică între Cipru şi Marea Britanie, după ce PRIMII refugiaţi sirieni au debarcat pe teritoriu britanic. Cum se joacă cei mici în hangarul bombardierelor (Imagine: dailymail.co.uk)
În ciuda disputelor diplomatice provocate de acest incident, niciuna dintre părţi nedorind să îşi asume responsabilitatea pentru refugiaţi, copiii se simt în siguraţă şi zâmbesc fericiţi în noul lor loc de "joacă", un hangar pentru aeronave, în care şi-au perecut noaptea împreună cu părinţii, relatează Daily Mail.
Grupul, primul cu refugiaţi sirieni care ajunge direct pe teritoriu britanic, a dorit să ajungă la baza din Akrotiri, construită pe când insula era încă o colonie britanică.
Unii refugiaţi susţin că au părăsit Turcia în urmă cu trei zile şi au plecat pe mare în încercarea de a ajunge în Grecia. Alţii au declarat că au plătit contrabandiştilor câte 4.000 de dolari fiecare pentru a ajunge cu bărci solide la ţărm, dar au fost abandonaţi.
Faptul că ambarcaţiunile cu migranţi au ajuns la doar câteva sute de metri de pista utilizată de bombardierele britanice a stârnit o reală îngrijoare.
Ministerul Apărării din Marea Britanie a transmis că se aşteaptă ca migranţii să poată fi predaţi după prelevarea datelor: "Avem o înţelegere cu Republica Cipru, din 2003, pentru a ne asigura că autorităţile cipriote îşi asumă responsabilitatea în situaţii de acest gen", se arată într-o declaraţie a ministerului.
Ministerul de Interne din Cipru a declarat că se fac consultări cu Înaltul Comisariat britanic în această privinţă.
Pe de altă parte, o sursă de pe insulă a declarat, pentru Sky News, că Ministerul Apărării a permis ambarcaţiunilor să ajungă la bază "nestingherite", existând temeri că astfel ar putea ajunge şi militanţii ISIS.
"Ce se întâmpla dacă debarcarea ar fi fost la o scară mai mică şi erau membri ISIS, căutând să atace?", a spus sursa citată, care a adăugat: "Dacă Ministerul Apărării nu poate detecta şi intercepta refugiaţii, acest lucru reprezintă o vulnerabilitate semnificativă pentru securitate".
RAF Akrotiri este unul dintre cele două teritorii suverane britanice din Cipru, care a fost colonie până în 1960. Baza aeriană se află la numai 107 kilometri de coastele siriene.
Baza militară de dimensiuni importante, care se află pe coasta sudică a insulei, este folosită din septembrie 2014 pentru bombardarea obiectivelor grupării Stat Islamic din nordul Irakului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Meta a respins acuzațiile conform cărora utilizatorii Facebook și Instagram sunt forțați să urmărească conturile noii administrații Trump
-
Ciolacu, despre restructurarea bugetarilor: Indiferent de obstacole - o duc la bun sfârşit
-
RAR avertizează: Escrocheria cu certificate auto false, la mare căutare
-
Mai mulţi angajaţi la ghişeele CFR pentru a scurta cozile studenţilor
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Patru nave cu imigranţi au acostat chiar în dreptul unei baze militare britanice din Cipru
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe