Disputa vinului cu R.Moldova arată lipsa de evoluţie a relaţiilor Rusiei cu foştii săi vasali

Blocarea vinurilor moldovneşti în Rusia demonstrează că Moscova a rămas închistată în trecutul ei sovietic, ce contrastează puternic cu agenda reformistă a preşedintelui Dmitri Medvedev, comentează publicaţia electronică EUObserver.

Urmărește
47 afișări
Imaginea articolului Disputa vinului cu R.Moldova arată lipsa de evoluţie a relaţiilor Rusiei cu foştii săi vasali

Disputa vinului cu R.Moldova arată lipsa de evoluţie a relaţiilor Rusiei cu foştii săi vasali (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Declaraţia directorului serviciului pentru protecţia consumatorului din Rusia, Ghenadie Onişcenko, potrivit căruia "vinul moldovenesc ar trebui folosit la vopsit gardurile", arată contrastul dintre limbajul diplomatic dintre UE şi Rusia şi tonul mai puţin progresiv folosit de Moscova în relaţiile cu foştii săi vasali din perioada sovietică.

În ultimele două săptămâni, Rusia a blocat la vamă 170.000 de sticle de vin moldovenesc, afirmând că acesta conţine un nivel inacceptabil de substanţe periculoase. Autorităţile de la Chişinău şi producătorii moldoveni de vin susţin însă că aceste restricţii sunt motivate politic.

Disputa vinului este doar ultima dintr-o serie de încercări ale Rusiei de a-şi constrânge vecinii în perioada de după căderea Cortinei de Fier: războiul laptelui şi al gazului cu Belarus, războiul gazelor cu Ucraina, blocada comercială cu Georgia, disputa petrolieră cu Lituania şi războiul cărnurilor cu Polonia.

Teoretic, UE ar putea creşte importurile de vinuri moldoveneşti pentru a ajuta această ţară, cea mai săracă din Europa şi grav afectată de inundaţii în această vară. Aceasta ar putea, de asemenea, să emită o declaraţie prin care să afirme că Rusia, candidată la OMC (Organizaţia Mondială a Comerţului), ar trebui să se supună normelor internaţionale privind comerţul. Dar lipsa de coordonare a instituţiilor europene demonstrează că acest lucru este puţin probabil să se întâmple, comentează publicaţia.

Departamentele pentru vecinătate şi afaceri interne din cadrul Comisiei Europene i-au oferit un impuls premierului moldovean Vlad Filat, continuând negocierile pe tema noului Acord de Asociere şi a liberalizării regimului de vize. Dar departamentele pentru comerţ şi sănătate ale Executivului UE abia dacă ştiu despre disputa vinului, Directoratul General pentru Comerţ afirmând că aceasta este o "problemă bilaterală".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici