- Home
- Externe
- ZAGREB, (26.01.2022, 14:51)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dispute politice în Croaţia, din cauza crizei NATO-Rusia. Preşedintele denunţă politicile SUA
Criza dintre NATO şi Rusia a generat dispute politice intense între Guvernul Croaţiei şi preşedintele Zoran Milanović, după ce acesta din urmă a denunţat politicile SUA, a afirmat că Ucraina nu ar trebui să adere la Alianţa Nord-Alantică şi a ameninţat cu retragerea din organizaţie.
Urmărește
1491 afișări
"Alianţa Nord-Atlantică intensifică prezenţa militară, dar noi nu avem nimic de-a face cu acest lucru, iar, dacă va escalada criza, vom retrage până şi ultimul militar", a afirmat preşedintele Zoran Milanović în cursul unei vizite efecuate marţi la o fabrică din Zagreb.
Însă miercuri Guvernul de la Zagreb a respins afirmaţiile preşedintelui, argumentând că acesta a vorbit în nume personal. "Preşedintele nu vorbeşte în numele Croaţiei, ci în numele său personal. Noi suntem şi rămânem un membru loial al NATO. Toate acţiunile noastre sunt în coordonare cu partenerii noştri", a afirmat miercuri ministrul croat de Externe, Gordan Grlić Radman, citat de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
"În vremuri ca acestea, este cu atât mai important să arătăm solidaritate între parteneri, iar Croaţia face acest lucru în cadrul Uniunii Europene şi NATO", a subliniat Gordan Grlić Radman.
Anterior, preşedintele Zoran Milanović a afirmat că Ucraina nu are de ce să adere la NATO, denunţând politicile Administraţiei Joseph Biden. "Actuala criză nu are nicio legătură cu Ucraina, ci cu politicile lui Biden, iar eu observ o inconsistenţă în declaraţii şi o situaţie periculoasă. Ucraina nu are ce să caute în NATO, este una dintre cele mai corupte ţări din lume. Evoluţia tarifelor la gaz arată că această confruntare nu este cea mai inteligentă", a declarat preşedintele Croaţiei.
Croaţia participă cu trupe la contingentul NATO din Polonia. Alianţa Nord-Atlantică a decis suplimentarea prezenţei militare în Europa de Est, în contextul presiunilor exercitate de Rusia asupra Ucrainei. Însă Rusia a denunţat "limbajul ameninţărilor şi presiunilor militare".
Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.
Rusia este acuzată că a mobilizat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei. Administraţia de la Kiev se teme de o invazie sau de o lovitură de stat.
Uniunea Europeană a sugerat că Statele Unite şi Marea Britanie "dramatizează" situaţia. Bruxellesul a anunţat, luni, menţinerea personalului diplomatic la Kiev, distanţându-se de poziţiile Statelor Unite şi Marii Britanii, care au redus numărul diplomaţilor şi au evacuat rudele funcţionarilor diplomatici.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Hong Kong ar putea menţine restricţiile pandemice până în 2024. Exodul firmelor i-ar putea provoca declinul financiar
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20