- Home
- Externe
- MOSCOVA, (01.10.2013, 11:04)
- Anna Primac
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Divergenţe între Transnistria şi Republica Moldova, după introducerea unor puncte de control al migraţiei
Decizia Republicii Moldova de a introduce puncte de control migraţional pe Nistru provoacă critici din partea autorităţilor transnistrene, urmând să fie discutată pe 3 octombrie, la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri în formatul 5+2, relatează ziarul rus Nezavisimaia Gazeta în pagina electronică.
Urmărește
503 afișări
Divergenţe între Transnistria şi Republica Moldova, după introducerea unor puncte de control al migraţiei
Reprezentantul preşedinţiei ucrainene a OSCE, Andrei Deşciţa, a declarat că introducerea acestor puncte de control este unul dintre subiectele principale, care urmează să fie discutate la Bruxelles. În afară de părţile implicate în conflict - Republica Moldova şi Transnistria -, la negocierile din 3 octombrie vor participa Rusia, Ucraina şi OSCE, în calitate de mediatori, precum şi Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE), în calitate de observatori.
Autorităţile de la Tiraspol au anunţat că, în cadrul întâlnirii de la Bruxelles, intenţionează să obţină detalii privind controlul migraţiei şi activitatea unor echipe mobile ale Poliţiei de Frontieră a Republicii Moldova.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
Delegaţia transnistreană în Comisia unificată de control (CUC), însărcinată cu monitorizarea situaţiei în zona de securitate pe Nistru, i-a cerut Chişinăului explicaţii cu privire la decizia unilaterală de a introduce echipe ale Poliţiei de Frontieră în zona controlată de forţele ruse de menţinere a păcii.
"Guvernul Republicii Moldova a aprobat, pe 4 septembrie 2013, Regulamentul privind echipele mobile ale Poliţiei de Frontieră, pentru controlul migraţiei şi al criminalităţii transfrontaliere" pe Nistru, menţionează CUC într-un comunicat, apreciind că măsurile adoptate de Chişinău au scopul să "tensioneze atmosfera în zona de conflict şi să subminze mecanismele eficiente de colaborare, create între ambele părţi şi bazate pe documentele semnate anterior".
Autorităţile transnistrene sunt nemulţumite că proiectul privind controlul "migraţional" a fost adoptat fără o consultare prealabilă a Tiraspolului.
În opinia politicianului transnistrean Drimitri Soin, "această situaţie este similară celei dinainte de război: Chişinăul înăspreşte controlul la frontiera cu Transnistria, fără să consulte Tiraspolul, iar transnistrenii îşi consolidează poziţiile cu detaşamente militare".
Anterior, liderul transnistrean Evgheni Şevciuc a ameninţat că va lua măsuri similare, dacă Chişinăul va introduce puncte de control migraţional pe Nistru şi-i va amenda pe locuitorii transnistreni care nu deţin acte de identitate moldoveneşti.
Aceste măsuri îi vor "afecta pe cetăţenii ruşi (în număr de 160.000, din totalul de 506.000 de locuitori ai Transnistriei) şi pe cei ucraineni (peste 100.000). Tema punctelor de control migraţional deja au provocat un scandal, deoarece transnistrenii înţeleg că sunt impuşi să primească cetăţenia Republicii Moldova, în caz contrar, se vor afla într-o rezervaţie de unde nu vor putea ieşi", a declarat Soin. El a subliniat că Tiraspolul şi Chişinăul au orientări politice şi economice diferite, Republica Moldova dorind să se integreze în Uniunea Europeană, iar Transnistria să adere la uniunea vamală.
Premierul moldovean Iurie Leancă a declarat joi, în cadrul Adunării Generale a ONU, la New York, că R.Moldova ar putea accepta un compromis "rezonabil" referitor la un statut special al Transnistriei, fapt ce ar garanta populaţiei din regiune un anumit grad de autoguvernare. Totodată, el a reiterat cererea Republicii Moldova privind retragerea definitivă a forţelor militare ruse din Transnistria, în conformitate cu angajamentele internaţionale.
"Trebuie să existe un spaţiu constituţional, economic şi de apărare unic în interiorul frontierelor recunoscute la nivel internaţional ale Republicii Moldova", a declarat Leancă.
Conflictul transnistrean a izbucnit în martie 1992, la aproape doi ani după ce raioanele moldoveneşti din partea stângă a Nistrului au proclamat Republica Moldovenească Nistreană cu capitala la Tiraspol.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu inedit
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe