Una dintre temele prioritare în discuţia dintre Dmitri Rogozin şi Vadim Krasnoselski a fost tocmai statutul militarilor ruşi din Transnistria. Rusia promovează fortificarea misiunii de menţinere a păcii şi securităţii regiunii transnistrene.
Rogozin, reprezentantul special al Kremlinului la negocierile în problema reglementării transnistrene, susţine că singurii care s-au opus reizbucnirii unui conflict pe Nistru, dar şi provocărilor împotriva Transnistriei sunt „pacificatorii ruşi, care stau de nădejde”.
Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a calificat drept extrem de periculoasă decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, conform căreia trupele ruse se află ilegal în Transnistria, precum şi recenta declaraţie a Parlamentului de la Chişinău cu privire la retragerea militarilor ruşi din regiune şi transformarea operaţiunii de menţinere a păcii într-o misiune de observatori civili sub mandat internaţional.
„Eu observ dorinţa de a elimina contingentul rusesc de pe teritoriul Transnistriei”, a declarat Krasnoselski, care a felicitat Rusia pentru „participarea activă la restabilirea păcii în regiune”.
De cealaltă parte, guvernul de la Chişinău susţine că „pacificatorii ruşi manifestă simpatii faţă de regimul secesionist de la Tiraspol”, iar operaţiunea de menţinere a păcii s-a transformat într-un factor de conservare a conflictului din Transnistria.
Miercuri, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata în Republica Moldova, din cauza „caracterului neprietenesc, denigrator şi ofensator la adresa Republicii Moldova şi poporului său”. Anterior, Rogozin anunţase că a acceptat invitaţia omologului său moldovean Octavian Calmic de a vizita Republica Moldova în luna septembrie.