Documente declasificate la 25 de ani de la manifestaţiile din Piaţa Tiananmen: Militari chinezi râdeau şi trăgeau la întâmplare

Militari mobilizaţi din anumite provincii chineze râdeau şi trăgeau la întâmplare asupra mulţimii manifestanţilor prodemocraţie în 1989, în Piaţa Tiananmen, potrivit unui document american declasificat marţi, cu ocazia marcării a 25 de ani de la reprimarea sângeroasă a protestelor.

Urmărește
5984 afișări
Imaginea articolului Documente declasificate la 25 de ani de la manifestaţiile din Piaţa Tiananmen: Militari chinezi râdeau şi trăgeau la întâmplare

Militari chinezi râdeau şi trăgeau la întâmplare asupra manifestanţilor în Piaţa Tiananmen (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Acest document a fost dat publicităţii de către Arhivele Securităţii Naţionale americane de la Universitatea George Washington, care a obţinut declasificarea materialului printr-o hotărâre judecătorească.

Documentul relevă confuzia şi haosul care domneau în China în timp ce autorităţile reprimau dur mişcarea de protest a studenţilor, în noaptea de 3 spre 4 iunie 1989.

Aceste raport militar secret citează o sursă anonimă care avea vedere către Piaţa Tiananmen din camera de hotel. Această persoană a descris o reprimare "brutală", a cărei intenţie era să producă manifestanţilor pierderi importante.

Militari din cadrul Armatei a 27-a, care nu vorbeau dialectul de la Beijing, "glumeau şi trăgeau la întâmplarre asupra oricărui grup de persoane pe care îl întâlneau în cale", afirmă această sursă

Documentul subliniază că, la acea vreme, informaţiile erau sumare şi uneori complet false. Astfel, la o zi după reprimare, o telegramă a unei agenţii americane de informaţii, care cita o sursă guvernamentală străină aparent apropiată Chinei, a raportat moartea liderului chinez Deng Xiaoping. În realitate, acesta a decedat opt ani mai târziu, în 1997.

Militari chinezi au ucis câteva sute de manifestanţi neînarmaţi, în reprimarea manifestaţiilor. Potrivit anumitor surse, ar fi ucis peste 1.000 de persoane.

În ultimele săptămâni, regimul comunist a recurs la mijloace importante pentru a împiedica orice aluzie la "primăvara de la Beijing", cenzurând dur Internetul, intimidând presa străină şi efectuând o campanie de arestări vizând voci disidente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici