- Home
- Externe
- LONDRA, (19.04.2011, 14:05)
- Valentin Vidu , Valentin Vidu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Documente secrete britanice: Firme din domeniul energiei negociau cu miniştri petrolul din rezervele Irakului, înainte de invadare
Planuri de exploatare a rezervelor de petrol din Irak au fost discutate de miniştri cu cele mai mari companii petroliere din lume, cu un an înainte ca Londra să îşi asume un rol important în invadarea acestei ţări, potrivit unor documente guvernamentale.
Urmărește
102 afișări
Documente secrete britanice: Firme din domeniul energiei negociau cu miniştri petrolul din rezervele Irakului, înainte de invadare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Aceste documente, dezvăluite pentru prima dată, ridică noi semne de întrebare asupra implicării Marii Britanii în războiul din Irak, care a divizat Cabinetul lui Tony Blair şi care a fost votată numai după ce regimul lui Saddam Hussein a fost acuzat că deţine arme de distrugere în masă, relatează The Independent în ediţia online.
Stenograme ale unei serii de întâlniri între miniştri şi directori ai unor companii petroliere contrazic dezminţirile publice din perioada respectivă privind interesul companiilor petroliere şi guvernelor occidentale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Dar documentele nu au fost oferite ca dovezi în cadrul investigaţiei în curs a Comisiei Chilcot asupra implicării Marii Britanii în război. În martie 2003, chiar înainte de intrarea Londrei în conflict, compania Shell denunţa ca "foarte inexacte" informaţiile potrivit cărora ar fi purtat negocieri cu Downing Street pe tema petrolului irakian.
De asemenea, British Petroleum (BP) a negat că ar avea vreun "interes strategic" în Irak, în timp ce Tony Blair descria "teoria conspiraţiei (pe tema) petrolului" ca "cea mai absurdă". Dar documente secrete din octombrie şi noiembrie 2002 arată altceva.
Astfel, cu cinci luni înainte de invazie, baroana Symons, ministru al Comerţului în acea perioadă, spunea BP că Guvernul crede că firmele britanice din domeniul energiei trebuie să primească o parte din rezervele enorme de petrol şi gaze ale Irakului, ca răsplată pentru angajamentul militar al lui Blair faţă de planurile Statelor Unite de schimbare a regimului lui Saddam Hussein.
De asemenea, Foreign Office invita BP, la 6 noiembrie, să discute despre oportunităţile din Irak, "după schimbarea regimului".
"Shell şi BP nu îşi pot permite să nu primească o parte (din petrolul din Irak), pentru binele viitorului lor pe termen lung. Suntem hotărâţi să obţinem o felie corectă, în schimbul acţiunii Marii Britanii, pentru companiile britanice, în perioada post-Saddam", nota, la 2 octombrie 2002, după o întâlnire, directorul pentru Orientul Mijlociu din cadrul Foreign Office, Edward Chaplin.
Activistul Greg Muttitt a obţinut peste 1.000 de documente, în baza legislaţiei cu privire la liberatea de acces la informaţii. Acestea arată că între funcţionari publici, miniştri şi reprezentanţi ai companiilor Shell şi BP au avut loc cel puţin cinci întâlniri, către sfârşitul anului 2002.
Contractele pe 20 de ani, semnate în urma invaziei, au fost cele mai importante din istoria industriei petrolului. Acestea acoperă jumătate din rezervele irakiene, de 60 de miliarde de barili de ţiţei, obţinute de companii ca BP şi CNPC (China National Petroleum Company).
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe