Dodon a cerut recuzarea judecătorilor Curţii Constituţionale la examinarea sesizării guvernului cu privire la declanşarea interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova

Publicat: 20 10. 2017, 09:47
Actualizat: 28 03. 2019, 01:32

Cererea a fost motivată prin faptul că preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat într-un briefing că specialiştii Parlamentului au discutat cu membrii Curţii Constituţionale interpretarea hotărârii de marţi a instanţei constituţionale.

Potrivit lui Maxim Lebedinschi, „orice consultare în afara şedinţei plenare reprezintă o expunere asupra problemei, iar pe de altă parte, constituie factor de decizie la adoptarea respectivei sesizări”, fiind motiv pentru recuzare.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat miercuri că toată componenţa Curţii Constituţionale s-a discreditat după ce a decis că refuzul preşedintelui de a semna decretul de numire a ministrului Apărării este motiv de suspendare temporară din funcţie. În plus, Dodon susţine că guvernul de la Chişinău încearcă să limiteze atribuţiile şefului statului.

În replică, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a subliniat că declanşarea procedurii de constatare a interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova nu suspendă mandatul lui Igor Dodon.

„În situaţia în care Curtea Constituţională va constata că există circumstanţe şi este justificată declararea interimatului funcţiei care urmează să fie exercitată ori de speaker, ori de prim-ministru se referă doar la semnarea decretului privind numirea ministrului Apărării şi depunerea jurământului. Nu se referă la alte cazuri şi nu se referă la zi, oră, o perioadă de timp sau mandatul general al preşedintelui Dodon”, a spus Candu.

Curtea Constituţională din R.Moldova va examina sesizarea cu privire la suspendarea lui Dodon

Curtea Constituţională a Republicii Moldova va examina vineri, 20 octombrie, sesizarea depusă de către Guvern de la Chişinău privind constatarea circumstanţelor care justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte, informează site-ul postului Radio Chişinău.

Guvernul Pavel Filip a sesizat joi, 19 octombrie, Curtea Constituţională, în vederea constatării circumstanţelor care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte în cazul desemnării ministrului Apărării.

Argumentul principal adus de Guvern în susţinerea sesizării vizează necesitatea depăşirii blocajului instituţional generat de şeful statului, prin încălcarea obligaţiei constituţionale de numire în funcţie a ministrului Apărării, la propunerea repetată a premierului.

Sesizarea a fost aprobată de Guvern, ca urmare a Hotărârii Curţii Constituţionale din 17 octombrie privind interpretarea Constituţiei în partea ce ţine de neîndeplinirea obligaţiilor constituţionale de către Preşedinte.