Numărul persoanelor care au murit din cauza bolii s-a dublat în Argentina, acestea nefiind decât 26 la ultimul bilanţ publicat vineri.
Numai în Statele Unite (127 de morţi) şi în Mexic, unde a apărut boala la sfârşitul lui aprilie (116 morţi), s-au înregistrat mai multe decese atribuite gripei A H1N1, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Din cauza pandemiei, 332 de persoane au murit la nivel mondial, potrivit OMS.
Specialiştii anticipează un apogeul al pandemiei în următoarele săptămâni în Argentina din cauza asprimii iernii australe. Chile a înregistrat de asemenea 14 morţi şi 7.342 de persoane contaminate cu virusul A H1N1.
Uruguayul a fost expus pandemiei din cauza iernii foarte aspre şi a semnalat luni un prim deces.
Alte trei ţări din America de Sud au confirmat de asemenea decese atribuite pandemiei: Columbia (doi morţi), Brazilia (un mort) şi Paraguay (un mort), ultimul datând de miercuri.
În încercarea de a contracara răspândirea virusului, diferite guverne au implementat măsuri speciale.
Argentina a mers cel mai departe prelungind cu două săptămâni vacanţele şcolare de iarnă şi deblocând fonduri în valoare de 1.000 de milionae de pesos (190 de milioane de euro).
În Chile, preşedintele Michelle Bachelet a anunţat miercuri acordarea a peste 20 de milioane de euro pentru a face faţă celei mai „severe epidemii din această ţară” din ultimii 50 de ani. În 1957, precedenta epidemie de gripă a afectat peste un milion de cetăţeni din Chile.