Doi diplomaţi români, expulzaţi de Ucraina - presă

Iustinian Focşa, secretar II la Consulatul General al Românei din Cernăuţi, şi Radu Filip, ataşat militar la Ambasada română din Kiev, vor fi expulzaţi din Ucraina pentru presupuse acţiuni care pun în pericol securitatea ţării, au declarat surse citate de Ucrainskaia Pravda, în ediţia electronică.

Urmărește
270 afișări
Imaginea articolului Doi diplomaţi români, expulzaţi de Ucraina - presă

Doi diplomaţi români, expulzaţi de Ucraina (Imagine: Mediafax Foto)

Conform ziarului citat, Ministerul de Externe ucrainean a convocat joi doi diplomaţi români, cărora le-a transmis decizia de a le întrerupe şederea în Ucraina, însă MAE de la Kiev nu a comentat informaţia.

MAE român nu a comentat până la această oră nicio informaţie pe tema scandalului de spionaj care, potrivit unui parlamentar de la Kiev, a dus la expulzarea a doi diplomaţi ucraineni de la Ambasada din Bucureşti şi nici informaţia din presa ucraineană legată de intenţia de expulzare a doi diplomaţi români.

Conform unei surse apropiate de mediul diplomatic, citată de Ucrainskaia Pravda, cei doi diplomaţi sunt Iustinian Focşa, secretar II la Consulatul General al Românei din Cernăuţi, şi Radu Filip, ataşat militar la Ambasada română din Kiev. Potrivit sursei citate, diplomaţii au întreprins acţiuni care pun în pericol securitatea şi au încălcat Convenţia privind Relaţiile diplomatice şi consulare.

"Aceştia au depus eforturi pentru a genera sentimente separatiste în rândul populaţiei vorbitoare de limbă română din Ucraina, au finanţat organizaţii neguvernamentale şi societăţi culturale care promovează ideea antiucraineană", a precizat sursa. De asemenea, ei au "primit informaţii tendenţioase despre Guvernul Ucrainei pentru a le folosi în activităţile menite să discrediteze ţara noastră" pe plan internaţional, a adăugat sursa citată.

Aceasta a mai menţionat că, pe de o parte, România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, îşi manifestă sprijinul pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei, iar pe de altă parte, foloseşte instrumentele NATO şi UE pentru a se implica în afacerile interne ale statului ucrainean.

Sursa citată a mai precizat că Bucureştiul încearcă să blocheze proiectul canalului navigabil Dunăre-Marea Neagră, vital pentru economia Ucrainei.

Citeşte şi:

Boc: Strict juridic, nu este vorba de o expulzare din partea României

România a recomandat expulzarea ataşatului militar ucrainean

Subofiţerul acuzat de trădare a recunoscut acuzaţiile

Un subofiţer din MApN şi un cetăţean străin, arestaţi pentru spionaj

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici