Sladjana Stankovici, un agent de comunicaţii, şi Jovica Stepici, un şofer, au fost luaţi ostatici pe 8 noiembrie, după ce convoiul diplomatic din care făceau parte – şi în care se afla şi ambasadorul – a fost atacat în zona oraşului de coastă Sabratha.
„Aşteptăm identificarea victimelor, astfel că nu putem confirma în mod oficial informaţia”, a declarat ministrul Iviţa Dacici într-o conferinţă de presă.
Autorităţile sârbe negociau eliberarea celor doi înainte de atac, a precizat Dacici.
„Răpitorii aveau un interes financiar”, a declarat ministrul sârb, adăugând că familiilor şi Guvernului le-a fost „imposibil” să plătească recompensele cerute.
Dacici a anunţat că Belgradul va trimite o notă de protest Washingtonului, pentru că nu a informat autorităţile sârbe despre acest raid.
Peste 40 de persoane – printre care s-ar afla şi un militant suspectat că ar fi implicat în două atacuri teroriste sângeroase comise anul trecut în Tunisia, o ţară care se învecinează cu Libia – au fost ucise în aceste atacuri aeriene efectuate vineri de către avioane americane de război în vestul Libiei.
Diplomaţi şi cetăţeni străini au fost răpiţi în trecut, în vederea obţinerii unor răscumpărări sau în vederea unor eliberări la schimb cu luptători libieni deţinuţi de către guverne străine. Militanţi islamişti au vizat, de asemenea, cetăţeni străini.
Serbia întreţine relaţii atât cu Guvernul libian recunoscut pe plan internaţional, cu sediul la Tobruk (est), cât şi cu autorităţile autoproclamate în capitala libiană Tripoli.