Doi jurnalişti Reuters au fost CONDAMNAŢI la şapte ani de închisoare în Myanmar/ Reacţia SUA: Verdictul, "profund îngrijorător"

O instanţă din Myanmar a condamnat doi jurnalişti Reuters la şapte ani de închisoare pentru încălcarea unei legi cu privire la secrete de stat în timpul investigării violenţelor împotriva etnicilor musulmani Rohingya, informează Reuters şi BBC.

Urmărește
1999 afișări
Imaginea articolului Doi jurnalişti Reuters au fost CONDAMNAŢI la şapte ani de închisoare în Myanmar/ Reacţia SUA: Verdictul, "profund îngrijorător"

Doi jurnalişti Reuters au fost condamnaţi la şapte ani de închisoare în Myanmar

Wa Lone, în vârstă de 32 de ani, şi Kyaw Soe Oo de 28 de ani, au colectat dovezi privind execuţia a zece militanţi Rohingya de către armata din satul Inn Din din nordul statului Rakhine.

Reporterii au spus instanţei că doi ofiţeri de poliţie le-au înmânat documente la un restaurant din nordul oraşului Yangon, cu câteva momente înainte ca alţi ofiţeri să-i aresteze.

Apărătorii libertăţii presei, ONU, Uniunea Europeană şi alte ţări, inclusiv Statele Unite, Canada şi Australia, au cerut achitarea jurnaliştilor Reuters.

"Astăzi este o zi tristă pentru Myanmar, pentru jurnaliştii Reuters Wa Lone şi Kyaw Soe Oo şi pentru presa de pretutindeni", a declarat redactorul şef al Reuters Stephen J Adler.

Decizia vine la un an după criza din statul Rakhine când un grup militant Rohingya a atacat mai multe posturi de poliţie.

Verdictul din Myanmar în cazul reporterilor Reuters "profund îngrijorător"

Ambasadorul SUA în Myanmar s-a declarat dezamăgit de verdictul tribunalului din Myanmar, doi jurnalişti Reuters fiind condamnaţi la şapte ani de închisoare pentru încălcarea unei legi privind secretele de stat, informează Reuters. T

"Sunt trist pentru Wa Lone şi Kyaw Soe Oo şi familiile lor, dar şi pentru Myanmar", a declarat Scot Marciel. "Este profund tulburătoare pentru toţi cei care s-au luptat atât de mult pentru libertatea presei. Cred că trebuie să cerem ca acest proces să crească sau să diminueze încrederea pe care o au oamenii din Myanmar în sistemul lor de justiţie", a adăugat acesta. Reprezentantul Marii Britanii la Myanmar a declarat că a fost "extrem de dezamăgit" de decizie. "Vorbind în numele guvernului britanic, dar şi în numele statelor membre ale Uniunii Europene, suntem extrem de dezamăgiţi de acest verdict", a declarat ambasadorul britanic Dan Chugg. "Libertatea de exprimare şi supremaţia legii sunt fundamentale într-o democraţie, iar acest caz a pus o umbră astăzi asupra ambelor”, a mai spus acesta.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici