Doi morţi, în cursul manifestaţiilor din Yemen

Două persoane au murit în ciocnirile violente dintre manifestanţii antiregim şi poliţişti, miercuri, în sudul Yemenului, în condiţiile în care sute de protestari au fost dispersaţi cu lovituri de baston în capitala Sanaa de susţinătorii preşedintelui Ali Abdallah Saleh, transmite AFP.

Urmărește
3 afișări

Ziua a fost sângeroasă la Aden, principalul oraş din sudul ţării.

Doi manifestanţi au fost ucişi şi doi răniţi, în cursul confruntărilor dintre forţele de securitate şi sute de manifestanţi care solicită plecarea lui Saleh, aflat la putere în ultimii 32 de ani în această ţară săracă şi instabilă din Peninsula Arabă şi un aliat-cheie al Washingtonului în lupta sa împotriva al-Qaida.

"Yassine Askar, unul dintre cei trei răniţi care erau trataţi la spitalul Naqib, a murit şi trupul său a fost transportat la morga spitalului Jumhuria", a declarat sursa medicală.

Înaintea acestuia, un alt manifestant, Mohammad Ali Alwani, grav rănit în tiruri ale forţelor de ordine care încercau să îi disperseze pe manifestanţii antiguvernamentali, a decedat.

Sute de tineri s-au reunit într-o piaţă care serveşte drept autogară, la Aden. Apoi ei au luat cu asalt sediul municipalităţii, în cartierul Mansoura, şi au incendiat patru maşini.

La începutul serii, mai mulţi manifestanţi au atacat cu pietre un post de poliţie, iar poliţiştii au încercat să îi disperseze, trăgând focuri de armă în aer.

Între timp, la Sanaa, sute de studenţi au încercat, pentru a patra zi consecutiv, să se îndrepte spre palatul prezidenţial din piaţa Sabiine, dar au fost urmăriţi de susţinătorii lui Saleh, înarmaţi cu bastoane, cuţite şi pietre.

Aceştia din urmă i-au atacat pe studenţi imediat ce au ieşit din universitate, scandând "Poporul vrea să provoace căderea regimului", potrivit unui corespondent al AFP, aflat la faţa locului.

Manifestanţii au ripostat, aruncând cu pietre împotriva agresorilor lor, care i-au urmărit apoi până în campus. Poliţia a tras aici focuri de armă în aer, pentru a dispersa cele două tabere.

Cel puţin zece studenţi au fost răniţi, potrivit liderului Uniunii Studenţilor din cadrul universităţii, Radwan Massoud.

Semn al violenţei folosite în dispersarea marşurilor, trei jurnalişti, între care un fotoreporter al Associated Press şi un cameraman al postului Al-Arabiya, au fost agresaţi de susţinători ai Congresului Popular General (CPG, partidul preşedintelui Saleh).

În acelaşi timp, sute de judecători s-au strâns la Sanaa pentru a solicita "independenţa puterii judecătoreşti", demisia membrilor Consiliului Superior judiciar şi creşteri salariale.

Cu o zi înainte, aproximativ 3.000 de manifestanţi, majoritatea studenţi, încercaseră deja să se îndrepte spre palatul prezidenţial, înainte de a fi dispersaţi brutal de susţinătorii CPG.

"Acţiunile demonstranţilor violenţi din CPG nu ne vor împiedica să ne continuăm revoluţia paşnică", a afirmat Massoud.

Manifestaţiile care continuă de mai multe zile pe teritoriul ţării sunt organizate la iniţiativa studenţilor şi membrilor societăţii civile.

Opoziţia parlamentară, care a decis reluarea dialogului cu regimul, s-a distanţat de mişcarea de contestare. Ea nu a mai organizat nicio manifestaţie, după un marş la care au luat parte zeci de mii de susţinători ai săi la 3 februarie, în urma promisiunilor de reforme anunţate de şeful statului.

Saleh anunţase la 2 februarie suspendarea amendamentelor constituţionale care îi permit să candideze pentru un nou mandat în 2013 şi a afirmat că nu va încerca să îl impună ca succesor pe fiul lui.

Sute de funcţionari au continuat o grevă lansată duminică la Aden, în faţa sediului întreprinderilor lor, cerând demisia directorilor lor şi creşteri salariale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici