Dominaţia nazistă în Europa, de la Anschluss la atacul împotriva Uniunii Sovietice

Comunitatea internaţională comemorează marţi, 1 septembrie, 70 de ani de la începerea celui de-al Doilea Război Mondial.

Urmărește
494 afișări
Imaginea articolului Dominaţia nazistă în Europa, de la Anschluss la atacul împotriva Uniunii Sovietice

Dominaţia nazistă în Europa, de la Anschluss la atacul împotriva Uniunii Sovietice ()

Prezentăm mai jos cele mai importante momente ale ascensiunii Germaniei naziste conduse de Adolf Hitler, către o dominaţie cvasitotală a Europei, ce a durat opt ani.

- 5 noiembrie 1937: Hitler, ajuns la putere în 1933, anunţă că vrea să creeze "Germania Mare", care să reunească toţi vorbitorii de limbă germană din Europa Centrală şi de Est.

- 12 martie 1938: Germania realizează "Anschluss"-ul, prin invadarea Austriei. Franţa şi Marea Britanie se limitează la proteste.

- 30 septembrie: La Munchen, Hitler, Benito Mussolini, Neville Chamberlain şi Edouard Daladier semnează acorduri care prevăd evacuarea regiunii Sudeţi (din Cehoslovacia) de către cehii care nu vorbesc limba germană, înainte de 10 octombrie. "Aveaţi de ales între dezonoare şi război. Aţi ales dezonoarea, veţi avea război", declară viitorul prim-ministru britanic Winston Churchill.

- 15 martie 1939: Germania ocupă toată Boemia şi Moravia, iar Slovacia devine un stat pronazist.

- 23 august: Pactul germano-sovietic de "neagresiune".

- 1 septembrie: Germania invadează Polonia.

- 3 septembrie: Marea Britanie, Australia şi Noua Zeelandă, apoi Franţa declară război Germaniei. Începutul "războiului ciudat".

- 17 septembrie: Uniunea Sovietică atacă Polonia, prin frontiera sa de est.

- 30 noiembrie-12 martie 1940: Război între sovietici şi finlandezi.

- 8 aprilie 1940: Germania invadează Danemarca

- 10 mai: Germania atacă şi ocupă Olanda şi Belgia, şi lansează "campania pentru Franţa".

- 10 iunie: Italia, aliata Germaniei, declară război Franţei.

- 14 iunie: Trupele germane intră în Paris.

- 16 iunie: Preşedintele Consiliului francez, Paul Reynaud, demisionează şi este înlocuit de mareşalul Philippe Petain.

- 17 iunie: Petain acceptă armistiţiul, semnat la 22 iunie.

- 18 iunie: Generalul Charles de Gaulle, care a fost numit cu câteva zile mai înainte subsecretar de Stat de Război de către Reynaud, lansează de la Londra un apel la rezistenţă. Franţa se împarte într-o zonă nordică "ocupată" şi o zonă sudică "liberă".

- 24 iunie: Armistiţiu cu Italia, care ocupă o mică parte din Franţa.

- 27 septembrie: Semnarea pactului tripartit între Germania, Italia şi Japonia.

- iulie-noiembrie: În Franţa are loc începerea organizării de grupări de rezistenţă. În Anglia, Londra este bombardată de armata germană.

- 7 octombrie: Intrarea trupelor germane în România.

- 23 octombrie: Întrevedere Hitler-Franco la Hendaye, în Franţa.

- 24 octombrie: Întrevedere Hitler-Petain la Montoire.

- 11 noiembrie: Prima manifestaţie la Paris.

- decembrie: Preşedintele american Franklin Delano Roosevelt, care tocmai fusese ales pentru a treia oară, anunţă o lege "Împrumut-închiriere", care permite împrumutarea de material de război britanicilor.

- martie 1941: Ofensivă germană în Libia.

- 6 aprilie: Invadarea Iugoslaviei şi Greciei.

- 25 aprilie: Trupele germane intră în Atena.

- 22 iunie: Germania atacă Uniunea Sovietică (operaţiunea "Barbarossa"). Trupele naziste sunt oprite rapid. Începutul decăderii Germaniei naziste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici