Dominique Strauss-Kahn, personalitate de prim rang a opoziţiei socialiste franceze

Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, în vârstă de 62 de ani, reţinut duminică la New York pentru agresiune sexuală, este o personalitate de prim rang a vieţii politice franceze, fiind considerat drept potenţial contracandidat al lui Nicolas Sarkozy la alegerile din 2012.

Urmărește
336 afișări
Imaginea articolului Dominique Strauss-Kahn, personalitate de prim rang a opoziţiei socialiste franceze

Dominique Strauss-Kahn, personalitate de prim rang a opoziţiei socialiste franceze (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Arestarea sa la New York are loc cu numai câteva săptămâni înaintea depunerii candidaturilor pentru alegerile primare din Partidul Socialist, într-un moment în care sondajele îl indică drept favorit.

Considerat drept una dintre cele mai importante figuri politice europene în domeniul economic, Strauss-Kahn a preluat conducerea Fondului Monetar Internaţional în septembrie 2007, cu sprijinul preşedintelui Nicolas Sarkozy. El a părăsit astfel scena politică franceză după înfrângerea suferită în alegerile primare din Partidul Socialist, câştigate de Ségolène Royal, învinsă, la rândul său, de Sarkozy.

Devenit unul dintre oamenii puternici ai lumii, Dominique Strauss-Kahn, supranumit şi DSK, a jucat un rol-cheie într-un moment în care FMI s-a aflat în prim-plan în timpul crizei economice mondiale. Apreciat pentru refacerea imaginii Fondului sau acuzat că "înfometează lumea", Strauss-Kahn a câştigat în timp o statură internaţională, comparată uneori cu cea a unui şef de stat.

Cariera sa la conducerea FMI a fost grav ameninţată în octombrie 2008, după dezvăluirea unei legături extraconjugale cu o economistă ungară angajată a Fondului, însă el a fost exonerat de acuzaţiile de abuz de putere.

Născut la 25 aprilie 1949, profesor de economie şi avocat de drept comercial, Strauss-Kahn este doctor în ştiinţe economice, fost deputat şi fost ministru al Industriei şi Comerţului exterior (1991 - 1993) şi apoi al Finanţelor. El a fost nevoit să demisioneze de la Ministerul de Finanţe în noiembrie 1999, înaintea unei anchete privind crearea de locuri de muncă fictive. La sfârşitul anului 2001, a fost exonerat de toate acuzaţiile.

Susţinător al unui "socialism real", DSK vorbeşte despre "cei trei piloni ai social-democraţiei" - socialismul distribuţiei, al producţiei şi al emancipării.

Cel mai important aliat al său este cea de-a treia sa soţie, Anne Sinclair, cu care s-a căsătorit în 1991. Star de televiziune, ea a demisionat în 1997, pentru a nu afecta cariera soţului său, devenit ministru. Dominique Strauss-Kahn are şi patru copii, născuţi din primele două relaţii.

În ultimele săptămâni, el a fost ţinta unui val de critici privind stilul său de viaţă, iar averea sa a fost analizată amănunţit de presa franceză. Dominique Strauss-Kahn anunţase vineri că intenţionează să acţioneze în justiţie cotidianul France-Soir, pentru publicarea unor informaţii false legate de stilul său de viaţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici