Donald Rumsfeld le cere liderilor NATO să dea dovadă de fermitate la summitul de la Bucureşti
NATO ar trebui să dea dovadă de mai multă determinare, întrucât o afişare a timidităţii la Bucureşti ar putea devia progresul recent în ceea ce priveşte adaptarea la ceriţele, încă noi, ale secoului XXI, a declarat Rumsfeld fost ambasador al Statelor Unite la NATO în perioada 1973-1974 şi fost secretar al Apărării.
"Nu există o modalitate mai bună pentru NATO de a progresa, decât prin invitarea Albaniei, Croaţiei şi Macedoniei să adere la blocul Nord-Alantic şi iniţierea procesului de alăturare a Georgiei şi Ucrainei la Planul de Acţiune pentru Aderare (MAP), a explicat el, adugând că Albania, Croaţia şi Macedonia au mobilizat pe fronturile din Afganistan şi Irak peste 650 de militari.
Extinderea care ar putea fi iniţiată în acest an ar consolida progresele democratice şi economice din Europa de Sud-Est, consideră fostul secretar american al Apărării. Traiectoria acestei regiuni către instituţii politice libere şi către piaţa liberă este ireversibilă. În ultimii ani, sub incidenţa planurilor de acţiune pentru aderare, guvernele Albaniei, Croaţiei şi Macedoniei au depus eforturi pentru a se alătura blocului nord-atlantic. În prezent, aceste ţări întrunesc criteriile necesare,informează
În ceea ce priveşte Ucraina şi Georgia, lucrurile sunt mai complicate. Rusia a sugerat recent că ar putea îndrepta arsenalul nuclear spre Ucraina sau provoca un război civil în Georgia, dacă aceste ţări vor adera la Alianţă. Indiferente faţă de ameninţările Moscovei, cele două ţări şi-au exprimat intenţia de a continua procedurile de aderare, prin participarea la Planul de Acţiune pentru Aderare.
În afară de Rusia, şi Grecia a ameninţat că-şi va exercita dreptul de veto în privinţa Macedoniei, din cauza diferendelor privind denumirea acestei ţări.