Donald Trump a anunţat că va retrage SUA din Parteneriatul Transpacific (TPP) în prima sa zi la Casa Albă - VIDEO

Donald Trump, preşedintele ales al SUA, a declarat că în prima zi a punerii sale în funcţie va începe procesul de retragere din Parteneriatul transatlantic pentru comerţ şi investiţii (TTIP), informează presa internaţională. Prim-ministrul Japoniei a declarat că TPP ar fi lipsit de sens fără Statele Unite.

Urmărește
33428 afișări
Imaginea articolului Donald Trump a anunţat că va retrage SUA din Parteneriatul Transpacific (TPP) în prima sa zi la Casa Albă - VIDEO

Donald Trump a anunţat că va retrage SUA din Parteneriatul Transpacific (TPP) în prima sa zi la Casa Albă - VIDEO

Trump a catalogat Parteneriatul Transpacific drept  "un potenţial dezastru pentru ţara noastră", adăugând că îşi doreşte în schimb acorduri comerciale bilaterale care vor ”readuce locurile de muncă şi industria pe teritoriul american", potrivit BBC.

“În privinţa acordului, voi elibera o notificare în privinţa retragerii din TTIP, un potenţial dezatru pentru ţara noastră. În schimbul acestuia vom negocia corect, acorduri bilaterale care vor reptoduce joburi şi vor duce la redobândirea industriei americane ”, a adăugat acesta.

“Indiferent dacă este vorba de producerea oţelului, maşinilor, tratamentul bolilor, vreau ca următoarea generaţie de producţie şi inovaţie să aibă loc aici (SUA, n. red), pe teritoriul măreţului nostru stat, America”, a spus Trump.

Parteneriatul Transpacific reprezintă unul dintre cele mai mari acorduri comerciale negociate de preşedintele Barack Obama, iar negocierile au durat în jur de opt ani. Cu toate că a fost semnat, acodul trebuie să fie aprobat de cel puţin şase state semnatare, care să reprezinte cel puţin 85% din producţia economică. Mai exact, acordul nu poate fi pus în funcţiune fără ratificarea SUA.

Cele douăsprezece state care au au semnat  Parteneriatul Transpacific sunt SUA, Canada, Australia, Mexic, Chile, Peru, Japonia, Malaysia, Vietnam, Singapore, Brunei şi Noua Zeelandă.

Scopul TPP este de a consolida relaţiile economice dintre aceste douăsprezece ţări, prin măsuri precum reducerea taxelor sau protejarea comerţului. De asemenea, acordul ar permite dezvoltarea unei pieţe unice după modelul celei din UE.


Cele şase măsuri pe care Donald Trump a anunţat că le va lua în prima zi la Casa Albă:

  • retragerea SUA din TPP
  • anularea restricţiilor privind producţia de energie din SUA
  • reducerea reglementărilor privind întreprinderile
  • dispunerea unui plan de combatere a atacurilor cibernetice
  • investigarea abuzurilor cu privire la acordarea vizelor, care îi afectează pe muncitorii americani
  • impunerea unei interdicţii de cinci ani persoanelor care părăsesc guvernul pentru a deveni lobbyişti

Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) nu ar avea sens fără participarea Statelor Unite, a susţinut prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, luni, după ce preşedintele ales Donald Trump a spus că va retrage Statele Unite din înţelegerea comercială, potrivit Reuters.

Premierul Abe, care a participat la întâlnirea liderilor ţărilor membre TPP, întâlnire organizată în Lima, a spus că nu au existat discuţii în legătură cu intrarea în vigoare a acordului fără participarea Statelor Unite. „TPP nu are sens fără Statele Unite”, a subliniat Abe.

Retragerea Statelor Unite din Parteneriatul Trans-Pacific este una dintre măsurile pe care Donald Trump a anunţat că le va lua în prima zi la Casa Albă, pe 20 ianuarie. Măsurile au fost prezentate într-un videoclip.

În timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, Donald Trump a promis că va scoate Statele Unite din acordul de comerţ liber între cele 12 naţiuni, numindu-l un „dezastru” care elimină locuri de muncă.

Acordul comercial TPP a fost stabilit în 2015, dar nu a fost ratificat, individual, de ţările membre. TPP a fost semnat de 12 ţări: Statele Unite, Malaezia, Vietnam, Singapore, Brunei, Australia, Noua Zeelandă, Canada, Mexic, Chile şi Peru. Împreună, statele reprezintă 40% din economia mondială. Înţelegerea are scopul de a crea legături mai puternice între naţiuni, de a stimula comerţul şi de a impulsiona creşterea economică, potrivit BBC.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici