„Donald Trump l-a invitat pe preşedintele Mahmoud Abbas la Casa Albă în curând”, a declarat Nabil Abu Rdainah, un purtător de cuvânt al Autorităţii Palestiniene.
Donald Trump şi Mahmoud Abbas au avut vineri după-amiază prima conversaţie telefonică oficială.
Înaintea conversaţiei cu liderul SUA, Mahmoud Abbas l-a sunat pe regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, pentru a discuta despre posibilităţile de relansare a procesului de pace israelo-palestinian. Regele Abdullah a transmis că Iordania susţine toate eforturile pentru soluţionarea conflictului israelo-palestinian prin coexistenţa în pace a două state, israelian şi palestinian, relatează site-ul israelian YnetNews.com.
În conversaţia cu Donald Trump, Mahmoud Abbas a pledat pentru relansarea negocierilor cu Israelul şi pentru înfiinţarea unui stat palestinian.
În februarie, preşedintele american, Donald Trump, a evidenţiat relaţia specială a Statelor Unite cu Israelul, promiţând acţiuni pentru soluţionarea conflictului israelo-palestinian şi îndemnându-l pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, să limiteze activităţile de colonizare în Cisiordania. „Statele Unite şi Israelul au o relaţie de nedespărţit”, a afirmat Donald Trump în conferinţa de presă organizată pe 15 februarie la Casa Albă alături de Benjamin Netanyahu. „Statele Unite vor încuraja pacea şi un acord de pace major. Însă părţile implicate trebuie să negocieze direct un astfel de acord”, a adăugat Donald Trump, notând că Israelul se confruntă cu grave provocări de securitate şi reiterând că acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul este „unul dintre cele mai proaste”.
În acelaşi timp, Donald Trump l-a îndemnat pe Benjamin Netanyahu să limiteze activităţile de colonizare în Cisiordania. „Aş vrea să văd limitarea puţin a colonizării”, sublinia liderul de la Casa Albă.
Întrebat dacă preferă soluţia coexistenţei a două state, israelian şi palestinian, sau dacă are în vedere alte opţiuni, Trump a răspuns în februarie: „Sunt mulţumit cu cea care le place lor cel mai mult”. Referindu-se la controversata iniţiativă de mutare a ambasadei americane din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, Donald Trump s-a declarat favorabil, însă a precizat: „Analizăm ideea cu multă grijă”.
La rândul său, Benjamin Netanyahu declara după întrevederea cu Donald Trump că se concentrează pe „conţinut”, „nu pe etichete” în privinţa soluţiei de pace prin coexistenţa a două state, israelian şi palestinian. „În loc de un acord cu etichete, mai bine unul cu substanţă. Există două condiţii pentru pace. În primul rând, palestinienii trebuie să recunoască statul evreu… Apoi, în orice acord de pace, Israelul trebuie să menţină controlul asupra securităţii asupra întregii zone situate la vest de Râul Iordan”, practic în Cisiordania, a explicat Benjamin Netanyahu.