- Home
- Externe
- WASHINGTON, (19.01.2018, 14:32)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Donald Trump, un an de mandat în care popularitatea SUA a scăzut, iar Germania a ajuns să fie considerată principala putere globală / Liderul SUA vrea onorarea promisiunilor făcute în campania electorală
Donald Trump a încercat, în primul an de când a devenit preşedinte al SUA, să onoreze angajamentele asumate în campania electorală, adoptând o serie de măsuri pentru stimularea economiei, într-un mandat marcat de controverse, în special din cauza anchetei privind presupuse contacte cu Rusia.
Urmărește
1878 afișări
Donald Trump, un an de mandat în care popularitatea SUA a scăzut, iar Germania a ajuns să fie considerată principala putere globală / Liderul SUA vrea onorarea promisiunilor făcute în campania electorală
În cursul anului 2017, economia Statelor Unite a avut o creştere de 2,5%, faţă de 2,1% în 2016. Conform estimărilor Comisiei Federale pentru Pieţe Deschise (FOMC), creşterea va fi tot de 2,5% în 2018, dar ar urma să scadă la nivelul de 2,1% în 2019 şi la 2,0% în 2020.
Preşedintele Donald Trump a semnalat în mai multe rânduri că economia SUA va înregistra o creştere de 3% în 2018.
În 2017, rata şomajului în Statele Unite a fost de 4,1%, faţă de 4,7% în 2016. Conform prognozelor, şomajul va scădea la 3,9% în 2018 şi în 2019, dar va creşte la 4,0% în 2020. Janet Yellen, preşedintele în exerciţiu al Rezervelor Federale, a admis însă că există mulţi angajaţi cu norme parţiale care ar vrea norme întregi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Donald Trump afirmă că pregăteşte o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
Inflaţia a fost de 1,7% în 2017, comparativ cu 2,1% în 2016 şi cu 0,7% în 2015. Potrivit prognozelor, inflaţia va ajunge la 1,9% în 2018 şi la 2,0% în 2019.
În primul an de mandat, preşedintele Donald Trump a încercat să onoreze promisiunile făcute în campania electorală.
Reforma fiscală
Donald Trump a promis o cotă de impozitare de 15% pentru companii. A acceptat cota fixată de republicanii din Congres, de 21%, în scădere de la 35%. Donald Trump promisese trei cote de impozitare pentru persoane fizice. Congresul a menţinut şapte cote de impozitare în funcţie de venituri, cuprinse între 10% şi 37%, în scădere faţă de actuala cotă maximă de 39,6%.
Congresmenii republicani insistă că proiectul, care conţine scăderi de impozite pentru companii şi persoane fizice, va stimula creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Familiile din categoria medie şi inferioară vor beneficia doar de reduceri modeste, astfel că politicienii democraţi argumentează că noua lege va accentua diferenţele de venituri între americanii săraci şi cei bogaţi. Potrivit Centrului pentru Politici Fiscale (Tax Policy Center), un institut independent cu sediul la Washington, familiile cu venituri medii vor beneficia de reduceri fiscale în valoare totală de 900 de dolari în 2018, în timp ce avantajele pentru cei mai bogaţi 1% dintre americani vor fi în medie de câte 51.000 de dolari.
Relaţii comerciale
Donald Trump a onorat promisiunea de a retrage Statele Unite din Tratatul de Parteneriat Trans-Pacific (TPP) şi a iniţiat procedurile pentru renegocierea Acordului de liber schimb Nord-American (NAFTA).
În relaţia cu Beijingul, Donald Trump a adoptat o atitudine oscilantă, menţinând acuzaţiile de manipulare monetară şi furt intelectual, dar pledând pentru intensificarea relaţiilor comerciale bilaterale.
Energie şi Mediu înconjurător
Donald Trump a decis oficial retragerea Statelor Unite din Acordul climatic Paris. A aprobat lansarea lucrărilor pentru construirea oleoductelor Keystone XL şi Dakota Access, proiecte care erau blocate de Administraţia Barack Obama. O prevedere inclusă în planul de reformă fiscală permite reluarea activităţilor de foraj în regiunea arctică. Deşi alte ţări trec la energii regenerabile, Donald Trump vrea ajungerea la independenţă energetică prin combustibili fosili.
Servicii medicale
Planul fiscal conţine prevederi care elimină obligaţia impusă cetăţenilor de a avea asigurări medicale, fiind practic anularea unui element fundamental prevăzut în Legea serviciilor medicale accesibile (numită "Obamacare"), contestată dur de preşedintele Donald Trump.
În octombrie 2017, Donald Trump a adoptat un ordin executiv pentru modificarea Legii serviciilor medicale accesibile, numită "Obamacare", în contextul în care planul de abrogare a acestor reglementări este blocat în Congres. "Iniţiem un proces de abrogare şi înlocuire a Obamacare. Acum, Casa Albă iniţiază acest proces. Oamenii vor primi servicii medicale la tarife foarte mici. Companiile de asigurări se vor lupta pentru a înscrie pe toată lumea", afirma atunci Donald Trump. Ordonanţa prevede elaborarea şi aplicarea de către Administraţia de la Washington a unor politici în sensul intensificării concurenţei în sistemul medical şi îmbunătăţirii serviciilor, în paralel cu reducerea tarifelor. Preşedintele Donald Trump susţine că modificările nu vor afecta bugetul federal. "În contextul în care Congresul nu reuşeşte să se mobilizeze în domeniul serviciilor medicale, voi recurge la puterea stiloului prezidenţial pentru a oferi servicii medicale multor oameni, rapid. Costurile Obamacare au fost atât de revoltătoare încât efectele sunt absolut distrugătoare", transmitea Donald Trump, avertizând că va colabora în continuare cu membrii Congresului pentru a abroga "definitiv" Legea servicilor medicale accesibile.
Senatul Statelor Unite a decis la sfârşitul lunii septembrie 2017 să nu mai organizeze niciun vot pentru anularea Legii serviciilor medicale accesibile, numită "Obamacare", renunţând astfel la o iniţiativă solicitată insistent de preşedintele Donald Trump. Politicienii Partidului Republican contestă de şapte ani Legea serviciilor medicale accesibile adoptată de fosta Administraţie Barack Obama. Partidul Republican a considerat că obiectivul abrogării "Obamacare" va fi uşor de atins în contextul preluării postului de preşedinte al SUA şi controlului atât în Camera Reprezentanţilor, cât şi în Senat. Camera Reprezentanţilor a adoptat în luna mai un proiect care prevede înlocuirea "Obamacare", dar iniţiativa s-a blocat în Senat. Preşedintele Donald Trump a promis în campanie abrogarea "Obamacare", iar ulterior a criticat frecvent tergiversările din Congres.
Imigraţie
În campania electorală, Donald Trump a generat polemici ample când a propus restricţii temporare privind venirea imigranţilor musulmani în Statele Unite. A renunţat la această idee, dar a impus restricţii imigranţilor din ţări preponderent musulmane - Ciad, Iran, Libia, Coreea de Nord, Somalia, Siria şi Yemen. În plus, liderul de la Casa Albă a suspendat unele programe destinate imigranţilor din Venezuela, Haiti, El Salvador şi din unele ţări africane. De asemenea, a reiterat ideea de construire a unui zid la frontiera Statelor Unite cu Mexicul.
Infrastructură
În campanie, Donald Trump a promis investiţii de 1.000 de miliarde de dolari pentru reconstrucţia aeroporturilor, drumurilor, podurilor şi altor elemente de infrastructură. Deocamdată, nu a decis investiţii de 1.000 de miliarde de dolari, dar a alocat sume semnificative în acest domeniu.
Primul an de mandat al lui Donald Trump este marcat de controversele generate de anchetele privind presupusele contacte ale consilierilor săi cu Rusia.
Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile. Cel puţin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump - Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous - sunt inculpaţi în investigaţia din SUA privind ingerinţele Rusiei.
În primul an de mandat, Donald Trump a avut o serie de dispute, cu personalităţi din Statele Unite şi din alte ţări. Tensiunile Statelor Unite cu regimul din Coreea de Nord, condus de Kim Jong-Un, s-au amplificat de la începerea mandatului lui Donald Trump. În materie de politică externă, una dintre cele mai controversate decizii ale preşedintelui Donald Trump a fost recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.
Germania este considerată principala putere globală/ Popularitatea SUA este în scădere
Încrederea publicului în capacităţile de conducere ale Statelor Unite este în scădere pe plan global de la începerea mandatului preşedintelui Donald Trump, Germania fiind considerată principala putere mondială, arată un sondaj efectuat de Institutul Gallup în 134 de ţări. Germania are o cotă de popularitate de 41%, fiind considerată principala putere de rang mondial. China beneficiază de o cotă de încredere de 31%, iar Statele Unite de 30%, faţă de 48% în timpul mandatului preşedintelui Barack Obama. Rusia este creditată cu 27%, conform sondajului efectuat de Institutul Gallup. Rezultatul înregistrat de Statele Unite în mandatul lui Donald Trump este cel mai slab de când au început să fie efectuate sondajele Gallup de acest tip, în urmă cu peste zece ani.
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk: Am epuizat suma cumulativă a cunoștințelor umane
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce faci atunci când nu te vede nimeni? Locuitorii din Utah au cele mai multe curiozități și se informează despre sex
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:15
Lukaşenko refuză observatorii OSCE la alegerile prezidenţiale din Belarus
-
astăzi, 11:06