Donald Trump analizează o nouă modalitate pentru a aloca fondurile necesare construirii zidului la frontiera SUA-Mexic

Preşedintele Donald Trump analizează posibilitatea de a activa o prevedere destinată urgenţelor naţionale pentru a aloca fonduri necesare construirii zidului antiimigraţie la frontiera Statelor Unite cu Mexicul, afirmă specialişti citaţi de agenţia Bloomberg.

Urmărește
1116 afișări
Imaginea articolului Donald Trump analizează o nouă modalitate pentru a aloca fondurile necesare construirii zidului la frontiera SUA-Mexic

Trump analizează o nouă modalitate pentru a aloca fondurile necesare construiri zidului la frontiera SUA-Mexic (Foto: Hepta)

În contextul în care Congresul refuză alocarea fondurilor cerute de Donald Trump, preşedintele ar putea cataloga situaţia de la frontieră drept urgenţă naţională, pentru a putea utiliza fonduri speciale.

Activarea prerogativelor de urgenţă se va produce doar dacă avocaţii preşedintelui vor stabili că decizia poate fi apărată în instanţele judiciare.

Donald Trump a afirmat în mai multe rânduri că are autoritatea de a construi zidul fără aprobarea Congresului dacă va declara situaţia drept urgenţă naţională. Preşedintele a transmis că va face o declaraţie pe tema "crizei umanitare şi de securitate naţională de la frontiera sudică".

Înaintea discursului prezidenţial, vicepreşedintele Mike Pence a declarat pentru NBC News că Donald Trump "va explica nu doar necesitatea de a construi zidul, căci oricum este determinat să facă acest lucru, ci şi de a intensifica patrulele la frontieră prin alocarea de resurse suplimentare". "Le va cere democraţilor să vină la masa negocierilor", a explicat Mike Pence.

Conform unei legi privind activitatea Pentagonului, preşedintele are abilitatea de a decreta o urgenţă naţională, situaţie care îi va permite secretarului Apărării să redirecţioneze fonduri pentru construcţii militare "necesare" desfăşurării pe teren a trupelor. În acest caz nu este necesară aprobarea Congresului SUA.

Preşedintele SUA are autoritate extinsă în decretarea unor urgenţe naţionale în virtutea unei legi din anul 1976. Au fost zeci de cazuri în care preşedinţi americani au emis astfel de ordonanţe, inclusiv în criza ostaticilor din Iran, în 1979, şi imediat după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

"Preşedintele are autoritatea de a declara o situaţie de urgenţă atât timp cât urmează procedura stabilită", explică Harold Krent, profesor la Colegiul de Drept Chicago-Kent.

Jeh Johnson, consilier general la Pentagon în timpul preşedintelui Barack Obama şi ulterior secretar pentru Securitatea Internă, are dubii că Donald Trump va putea activa fără probleme prevederile de urgenţă. "Legea respectivă este destinată situaţiilor de conflict armat, de război (...)", a explicat Johnson.

Opoziţia democrată din Congres a transmis deja că va contesta în justiţie o astfel de ordonanţă executivă. "Autoritatea preşedintelui în acest domeniu este destinată situaţiilor de război sau urgenţelor naţionale grave", a argumentat Evan Hollander, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru Alocarea Fondurilor din Camera Reprezentanţilor.

Donald Trump va efectua o vizită la frontiera Statelor Unite cu Mexicul, în contextul crizei politice generate de intenţia sa de a construi un zid pentru a opri imigranţii. "Preşedintele Donald Trump se va deplasa joi la frontiera sudică pentru a se întâlni cu persoanele aflate în primele linii în criza de securitate naţională şi umanitară", a anunţat luni seară Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

La rândul său, Donald Trump a transmis prin Twitter că va face o declaraţie pe tema crizei: "Am plăcerea de a vă anunţa că mă voi adresa naţiunii pe tema crizei umanitare şi de securitate naţională de la frontiera sudică. Marţi seară la ora 21.00" (miercuri, 4.00, ora României).

Activităţile a numeroase agenţii guvernamentale federale din Statele Unite sunt blocate de două săptămâni din raţiuni bugetare, din cauza faptului că Donald Trump şi liderii Congresului nu au ajuns la un acord prin care să fie finanţată construirea unui zid la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic. Donald Trump cere 5,6 miliarde de dolari pentru acest proiect controversat, promis în campania electorală din 2016.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici