Donald Trump ameninţă cu intervenţii militare împotriva Siriei şi Coreei de Nord

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a avertizat, joi, că ar putea ordona intervenţii militare atât împotriva regimului Bashar al-Assad, căruia îi atribuie recentul atac chimic şi alte atrocităţi din Siria, cât şi contra Coreei de Nord, care dezvoltă programe militare în domeniile balistic şi nuclear.

Urmărește
8091 afișări
Imaginea articolului Donald Trump ameninţă cu intervenţii militare împotriva Siriei şi Coreei de Nord

Donald Trump analizează opţiuni militare ca reacţie la atacul chimic din Siria - surse CNN (Imagine: Hepta)

"Cred că ceea ce s-a întâmplat în Siria este o ruşine pentru omenire, iar (preşedintele Bashar al-Assad - n.red.) este acolo, cred că el conduce lucrurile, deci cred că ceva trebuie să se întâmple", a declarat Donald Trump joi seară, la bordul avionului prezidenţial, Air Force One, în timp ce se deplasa de la Washington D.C. spre reşedinţa sa din Mar-a-Lago (Palm Beach, Florida), unde se va întâlni cu preşedintele Chinei, Xi Jinping.

"Ceea ce a făcut Bashar al-Assad este teribil. Ce s-a întâmplat în Siria este într-adevăr una din cele mai groaznice crime şi nu ar fi trebuit să se întâmple. Nu trebuie să se permită aşa ceva", a spus Donald Trump, citat de cotidianul The Washington Times.

Referindu-se la testele balistice şi nucleare şi la ameninţările regimului stalinist din Coreea de Nord, condus de Kim Jong-Un, Donald Trump a sugerat o acţiune militară unilaterală a Statelor Unite: "Sunt pregătit să acţionez de unul singur".

Declaraţiile lui Donald Trump riscă să atragă reacţii dure din partea Moscovei şi Beijingului. Rusia şi Iranul sunt principalii susţinători internaţionali ai Administraţiei Bashar al-Assad, în timp ce China este unul dintre aliaţii Coreei de Nord.

Donald Trump le-a spus joi unor membri ai Congresului că analizează posibilitatea unei intervenţii militare în Siria ca reacţie la atacul chimic, au declarat surse din cadrul Administraţiei de la Washington citate de CNN. Conform oficialilor citaţi, preşedintele nu a luat încă nicio decizie, dar va discuta posibilităţile cu secretarul american al Apărării, James Mattis. La rândul său, Pentagonul ar fi prezentat opţiuni de atacare a presupusului arsenal chimic al Siriei, deşi nu este clar dacă regimul de la Damasc mai are capacităţi militare neconvenţionale.

Donald Trump a afirmat miercuri că, în opinia lui, regimul Bashar al-Assad este responsabil de atacul chimic "groaznic" din Siria, avertizând că astfel de acte "odioase" nu vor fi tolerate. "Acest atac groaznic a vizat femei, copii mici şi chiar bebeluşi frumoşi", a declarat Donald Trump într-o conferinţă de presă organizată la Casa Albă alături de regele Abdullah al Iordaniei. "Din punctul meu de vedere, acest atac a depăşit o serie de limite. Astfel de acţiuni odioase ale regimului Assad nu vor fi tolerate", a spus Donald Trump. Această abordare îl plasează pe Donald Trump într-un posibil conflict cu Rusia, care susţine Administraţia de la Damasc. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnalat joi că orice atribuire a atacului chimic regimului sirian este "inacceptabilă" înainte de finalizarea unei anchete internaţionale independente.

Administraţia Donald Trump a sugerat că ar putea recurge la acţiuni militare unilaterale în Siria, în cazul în care Naţiunile Unite nu vor reacţiona după atacul chimic pe care Washingtonul îl atribuie regimului Bashar al-Assad, situaţia riscând să genereze o criză de amploare cu Rusia.

Administraţia Donald Trump susţine că regimul Bashar al-Assad este responsabil de presupusul atac chimic din regiunea Khan Sheikhoun (provincia Idlib), soldat, potrivit organizaţiei Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cu moartea a 72 de persoane. Siria şi Rusia au negat orice implicare, afirmând că atacul a fost comis de insurgenţii susţinuţi de Occident. De altfel, arsenalul chimic sirian a fost distrus de câţiva ani, la solicitarea Occidentului şi sub monitorizarea inspectorilor internaţionali.

Bashar al-Assad, preşedintele Siriei, a acuzat Statele Unite, Israelul şi Uniunea Europeană de susţinerea "teroriştilor" implicaţi în războiul civil sirian, subliniind că singura opţiune pe care o are este "victoria".

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici