Donald Trump analizează posibilitatea impunerii unor SANCŢIUNI comerciale Chinei-surse Reuters

Preşedintele SUA, Donald Trump, este din ce în ce mai nemulţumit de atitudinea pasivă a Chinei faţă de Coreea de Nord şi de problemele comerciale bilaterale, astfel că a început să analizeze posibilitatea unor sancţiuni comerciale împotriva Beijingului, afirmă oficiali SUA citaţi de Reuters.

Urmărește
1785 afișări
Imaginea articolului Donald Trump analizează posibilitatea impunerii unor SANCŢIUNI comerciale Chinei-surse Reuters

Donald Trump analizează posibilitatea impunerii unor SANCŢIUNI comerciale Chinei - surse Reuters (Imagine: Hepta/ Arhiva Mediafax Foto)

Trei oficiali din cadrul Administraţiei de la Washington au declarat că Donald Trump analizează o serie de opţiuni, printre care taxe vamale la importurile de oţel, o idee preluată deja de secretarul Comerţului, Wilbur Ross, în cadrul planului privind industria oţelului inclus în proiectul strategiei de securitate naţională.

Nicio decizie nu este aşteptată săptămâna aceasta şi nu este clar dacă liderul de la Casa Albă va trece vreodată la impunerea de sancţiuni comerciale Chinei. În aprilie, Donald Trump a revenit asupra ameninţării cu retragerea din Acordul de liber-schimb nord-american (NAFTA) după ce a discutat prin telefon cu liderii Canadei şi Mexicului.

Oficialii citaţi au explicat că la Washington nu există un consens privind strategia politică faţă de China, fiind analizate o serie de opţiuni.

Oţelul chinez este vizat deja de zeci de ordonanţe pentru contracararea practicilor neconcurenţiale. În acest context, doar o mică parte din oţelul chinez ajunge pe piaţa americană.

Donald Trump "se ghidează după principiul că a candidat sub sloganul protejării industriei americane şi a muncitorilor americani", a explicat unul dintre oficialii citaţi.

În privinţa Coreei de Nord, Donald Trump "simte că a oferit Chinei şansa de a face diferenţa", dar nu a văzut rezultate suficiente, a adăugat el.

Statele Unite au cerut Chinei să exercite presiuni economice şi diplomatice suplimentare asupra Coreei de Nord, pentru suspendarea programelor balistic şi nuclear. Beijingul a transmis în mod repetat că are doar o influenţă limitată asupra Coreei de Nord.

"Au făcut doar puţin, nu mult. Iar dacă (Donald Trump -n.red.) nu va primi ce are nevoie, trebuie să facă progrese în privinţa agendei comerciale generale şi în problema legată de Coreea de Nord", a afirmat un alt oficial american.

Ambasadorul american în China, Terry Branstad, a declarat: "Trebuie să colaborăm pentru abordarea unor probleme presante, dificile, precum ameninţarea nord-coreeană. Vrem să colaborăm pentru denuclearizarea Peninsulei Coreea".

Donald Trump a semnalat, prin Twitter, săptămâna trecută, numulţumirea faţă de eforturile Chinei: "Deşi apreciez mult eforturile preşedintelui Xi Jinping şi ale Chinei de a ajuta în problema Coreei de Nord, nu a funcţionat. Cel puţin ştiu că Beijinul a încercat!".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici