- Home
- Externe
- WASHINGTON, (21.07.2016, 19:51)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Donald Trump ar condiţiona alianţele SUA cu ţări din Europa, Asia şi crede că s-ar înţelege cu Putin / Statele baltice denunţă declaraţiile, catalogându-le "periculoase"
Donald Trump, candidatul Partidului Republican la preşedinţia SUA, a oferit, într-un interviu acordat ziarului The New York Times, detalii despre poziţiile sale în materie de politică externă, condiţionând menţinerea alianţelor în Europa şi Asia şi precizând că s-ar înţelege bine cu Vladimir Putin.
Urmărește
5318 afișări
Donald Trump ar condiţiona alianţele SUA cu ţări din Europa, Asia şi crede că s-ar înţelege cu Putin
Întrebat dacă va continua să investească în alianţe precum NATO şi cele din Asia, Donald Trump a răspuns: Trebuie să vedem "dacă vom avea compensaţii financiare adecvate pentru costurile enorme asociate protejării altor ţări de către armata americană, iar în multe cazuri ţările la care mă refer sunt extrem de bogate. (...) Eu aş prefera să putem continua, dar, dacă nu vom avea compensaţii financiare adecvate pentru costurile enorme de apărare a acestor ţări extrem de bogate... Au bogăţii masive. Masive. Vorbim despre ţări care o duc foarte bine. Atunci, da, aş fi absolut pregătit să le transmit acestor ţări: Felicitări, vă veţi apăra singure".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
"Cred că trebuie să fie interese reciproce, dar acum avem beneficii de parcă ar fi doar interesul nostru. Cred că este vorba de interese comune", a subliniat Trump.
Întrebat despre situaţia din Peninsula Coreea, Trump a precizat: "Nu există garanţii că vom avea pace în Coreea. Nu există garanţii, deşi avem 28.000 de militari în linia demarcaţiei. Eu spun aşa: noi cheltuim fonduri, mă refer la comerţ, pierdem mulţi bani, circa 800 de miliarde de dolari anual. Cheltuim foarte mult pe sisteme de apărare militară, dar avem pierderi de 800 de miliarde de dolari. Nu mi se pare prea inteligent" (...).
Rugat să comenteze situaţia din Turcia, unde a avut loc o tentativă de lovitură de stat urmată de acţiuni de reprimare, Trump a precizat: "Cred că, în materie de libertăţi civice, Statele Unite au numeroase probleme. (...) Avem probleme cu poliţişti împuşcaţi pe străzi, cu proteste violente, situaţiile din Ferguson şi Baltimore. (...) Avem şi noi probleme şi trebuie să ne concentrăm pe aceste probleme. Când lumea vede cât de rău este în SUA iar apoi noi mergem şi vorbim despre libertăţi civice, nu cred că suntem un bun mesager".
Reporter: Aţi folosit complimente la adresa preşedintelui rus, Vladimir Putin, aţi declarat că îi respectaţi puterea.
Trump: "Nu, nu am folosit complimente. El a folosit complimente la adresa mea. Eu cred că mă voi înţelege foarte bine cu Vladimir Putin".
Întrebat cum ar reacţiona dacă Rusia ar interveni în ţările baltice, Trump a răspuns: "Nu vreau să vă spun ce aş face, deoarece nu vreau ca Putin să ştie ce aş face. Am şanse mari să devin preşedinte şi nu sunt ca Barack Obama, care, de fiecare dată când trimite trupe în Irak sau în altă parte, anunţă totul în conferinţe de presă".
Reporter: Este vorba de ţări NATO şi suntem obligaţi prin tratate.
Trump: "Avem multe state NATO care nu îşi achită contribuţiile. Nu putem uita de aceste facturi. Au obligaţiile de a-şi plăti facturile. Multe ţări NATO nu îşi plătesc contribuţiile, nu îşi îndeplinesc obligaţiile. Este un lucru major, nu-l putem trece cu vederea. Aceste ţări şi-au îndeplinit obligaţiile faţă de noi? Dacă îşi îndeplinesc obligaţiile faţă de noi, atunci răspunsul este favorabil".
Rugat să ofere detalii despre eventuale operaţiuni împotriva reţelei teroriste Stat Islamic, Trump a precizat: "Nu vreau să fiu foarte specific pentru că nu vreau că ISIS să ştie ce planuri am. Am idei, unele chiar puternice, despre ce aş face contra ISIS".
Statele baltice denunţă declaraţiile lui Donald Trump, catalogându-le drept "periculoase"
Liderii ţărilor baltice au denunţat, joi, declaraţiile candidatului republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, care a pus condiţii privind apărarea comună în cadrul NATO, catalogându-le "periculoase" şi argumentând că au contribuţii proporţionale la Alianţa Nord-Atlantică.
"Estonia este una dintre cele cinci ţări NATO din Europa care au atins angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru bugetul apărării", a declarat preşedintele eston, Toomas Hendrik Ilves, citat de cotidianul The Washington Post.
"Letonia a stat mereu alături de aliaţi şi va fi mereu alături", a declarat Edgars Rinkevics, ministrul leton de Externe.
"Declaraţiile lui Donald Trump sunt periculoase", a apreciat Ojars Eriks Kalnins, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului leton. "Păcat că reporterii NY Times nu l-au întrebat pe Trump dacă ar apăra Slovenia, stat membru NATO, în cazul unui atac", a adăugat Kalnins, făcând referire la faptul că soţia politicianului american, Melania Trump, este de origine slovenă.
"Nu cred că este necesar să interpretăm declaraţiile lui Donald Trump. Ştim că Statele Unite rămân cel mai important partener al Lituaniei", a spus preşedintele acestei ţări, Dalia Grybauskaite.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe