Donald Trump, controverse în perioada de tranziţie

Donald Trump a continuat să stârnească controverse şi după câştigarea preşedinţiei Statelor Unite, intrând în polemici cu diverse personalităţi publice, criticând serviciile secrete americane, acuzând mass-media de lipsă de onestitate şi provcând consternare şi nelinişte în China sau Europa.

Urmărește
1127 afișări
Imaginea articolului Donald Trump, controverse în perioada de tranziţie

Donald Trump, controverse în perioada de tranziţie (Imagine: Mediafax Arhiva Foto / Hepta)

• Donald Trump despre protestele privind rezultatul scrutinului

Imediat după victoria lui Trump, sute de susţinători ai democratei Hillary Clinton au protestat în mai multe oraşe americane, iar proaspăt alesul preşedinte a reacţionat prompt pe Twitter, criticând demonstranţii şi presa.

"Tocmai am avut alegeri prezidenţiale foarte deschise şi de succes. Acum, manifestanţi profesionişti, incitaţi de presă, protestează. Foarte nedrept!”, a fost prima reacţie a lui Donald Trump pe Twitter, care ulterior a lăudat "pasiunea pentru ţară" a protestatarilor.

Drept reacţie la renumărarea voturilor din statul Wisconsin, Trump afirma, într-o postare, că a câştigat şi votul popular la alegerile din 8 noiembrie, "dacă scazi milioanele de oameni care au votat ilegal", fără a oferi vreo dovadă care să-i susţină afirmaţia.

• Donald Trump despre presupusa implicare a Rusiei în alegerile prezidenţiale americane

Subiectul presupuselor ingerinţe ruse în scrutinul prezidenţial din 8 noiembrie a continuat să fie amplu dezbătut şi după terminarea alegerilor, proaspăt alesul preşedinte contestând cu fervoare informaţiile în acest sens şi chiar a acuzat serviciile secrete americane de implicare politică.
Începând din luna octombrie, autorităţile americane au formulat acuzaţii oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale şi legislative.

Donald Trump a ironizat concluziile comunităţii agenţiilor de informaţii privind implicarea directă a Administraţiei de la Moscova în atacurile asupra serverelor Partidului Democrat american şi a împărtăşit opinia lui Julian Assange, şeful WikiLeaks, că atacurile cibernetice puteau fi comise chiar şi de un "copil de 14 ani".

Pe 6 ianuarie, după ce şefii agenţiilor americane de securitate i-au prezentat un raport complet cu privire la atacurile cibernetice, în care se indica că Vladimir Putin a ordonat o campanie de influenţare a scrutinului prezidenţial din SUA, Donald Trump a declarat că a fost o întâlnire "constructivă" şi a vorbit despre "respectul său profund pentru munca" depusă de membrii serviciilor de informaţii.

"Deşi Rusia, China, alte state, grupuri şi indivizi din exterior încearcă în permanenţă să pătrundă în infrastructura cibernetică a instituţiilor noastre guvernamentale, companiilor şi organizaţiilor, inclusiv Comitetul Naţional Democrat, nu a existat absolut niciun efect asupra rezultatului alegerilor", se mai afirma într-un comunicat dat publicităţii imediat după întâlnirea cu şefii agenţiilor de securitate.

Ulterior, în presa americană au apărut informaţii cu privire la existenţa unui presupus dosar pregătit de serviciile secrete ruse cu materiale compromiţătoare despre viitorul preşedinte.

Donald Trump a reacţionat prompt afirmând că este vorba de "ştiri false! O vânătoare de vrăjitoare".

"Rusia tocmai a transmis că relatările neverificate plătite de adversarii politici reprezintă o invenţie totală, o absurditate absolută. Foarte incorect!", a mai afirmat Trump într-un mesaj pe Twitter, după ce Moscova a negat categoric informaţiile.

"Rusia nu a încercat niciodată să mă ajute. Nu am nicio legătură cu Rusia - niciun acord, niciun împrumut, nimic!", a completat Trump.

"Serviciile secrete nu ar trebui să permită divulgarea către public a unor asemenea ştiri false. O ultimă lovitură la adresa mea. Oare trăim în Germania nazistă?", scria Trump într-un mesaj postat pe Twitter la 11 ianuarie.

Donald Trump a intrat în conflict şi cu şeful CIA, John Brennan, după ce acesta a sugerat că preşedintele-ales nu este conştient în totalitate de ameninţarea reprezentată de Moscova, iar Trump a sugerat că Brennan ar fi în spatele ştirilor false ce îl vizează.

• Donald Trump, în relaţia cu Beijingul

Preşedintele-ales a continuat retorica dură la adresa Chinei şi după câştigarea alegerilor prezidenţiale, antagonizând Beijingul după ce discutat prin telefon cu liderul Taiwanului şi a pus la îndoială principiul "unei singure Chine".

La începutul lunii decembrie, Trump a discutat prin telefon cu liderul de la Taipei, Tsai Ing-wen, fiind pentru prima dată în ultimii 37 de ani când un preşedinte american discută direct cu şeful statului taiwanez.

Ulterior, Trump a pus la îndoială poziţia tradiţională a Statelor Unite faţă de politica "o singură China" în lipsa unor concesii din partea Beijingului, inclusiv în ceea ce priveşte comerţul.

China a reacţionat dur, avertizând viitoarea Administraţie Trump că orice încercare de contestare a politicii statului unitar chinez riscă să afecteze pacea în Strâmtoarea Taiwan

• Donald Trump despre Uniunea Europeană şi NATO

Recent, preşedintele-ales Donald Trump a declarat că decizia Marii Britanii de a părăsi UE se va dovedi a fi un "lucru grozav" şi a anticipat că Blocul comunitar va continua să se destrame, potrivit unui interviu acordat pentru publicaţiile The Times şi Bild.

"Cred că nu va fi prea uşor să rămână uniţi. Şi mai cred că: dacă refugiaţii continuă să vină în diferite regiuni din Europa...va fi foarte greu să rămână împreună, pentru că oamenii sunt foarte supăraţi din cauza acestui lucru".

"Alianţa Nord-Atlantică (NATO) este învechită, deoarece nu are grijă de combaterea terorismului; doar cinci ţări îşi achită contribuţiile la nivelul la care ar trebui. Acestea fiind spuse, Alianţa Nord-Atlantică este foarte importantă pentru mine", a afirmat Donald Trump, catalogând UE drept un "vehicul" al Germaniei.

• Războiul declaraţiilor între Donald Trump şi mai multe personalităţi publice americane

Încă din campania electorală, Trump a criticat de mai multe ori emisiunea de satiră Saturday Night Live (SNL) şi mai ales pe actorul Alec Baldwin care îl interpretează pe miliardarul american.

"O emisiune complet unilaterală şi părtinitoare - nu e deloc amuzantă. Timp egal şi pentru noi?", a scris preşedinte-ales despre SNL într-o postare pe Twitter.

"Timp egal? Alegerile s-au încheiat. Nu mai există timp egal. Acum va trebui să încerci să fii preşedinte, iar oamenii vor reacţiona. La asta se reduce tot", a replicat Alec Baldwin pe Twitter.

Făcând referire la criticile acide şi subtile pe care i le-a adus Meryl Streep în discursul susţinut la gala Globurilor de Aur, Trump a descris-o pe Streep în termeni defăimători, în mai multe mesaje pe Twitter: "Este una dintre cele mai supraevaluate actriţe de la Hollywood".

Preşedintele-ales a adăugat că actriţa este "o susţinătoare a lui Hillary care mă atacă pe nedrept".

Trump a declarat pentru New York Times că nu a auzit discursul lui Streep şi nici nu a vizionat gala Globurilor de Aur, dar a spus că "nu este surprins" că este criticat de "liberalii din industria filmului".

Preşedintele-ales a avut un schimb de replici şi cu congresmanul John Lewis, un simbol al mişcării pentru drepturi civile, care a declarat despre Trump că nu este "un preşedinte legitim".

"John Lewis ar face mai bine să se ocupe să-şi ajute circumscripţia, care este într-o situaţie teribilă (...) Vorbe, vorbe, vorbe — nicio acţiune. Niciun rezultat. Trist!", a replicat Trump pe Twitter.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici