Donald Trump critică decizia Rezervei Federale de majorare a dobânzii, avertizând că este afectată creşterea economică

Preşedintele Donald Trump a criticat, joi seară, decizia Rezervei Federale (Fed) din Statele Unite de a majora dobânda de politică monetară, avertizând că măsura riscă să afecteze creşterea economică produsă de Administraţia de la Washington.

Urmărește
243 afișări
Imaginea articolului Donald Trump critică decizia Rezervei Federale de majorare a dobânzii, avertizând că este afectată creşterea economică

Donald Trump critică decizia Fed de majorare a dobânzii, avertizând că este afectată creşterea economică

Preşedintele Donald Trump a criticat, joi seară, decizia Rezervei Federale (Fed) din Statele Unite de a majora dobânda de politică monetară, avertizând că măsura riscă să afecteze creşterea economică produsă de Administraţia de la Washington.

Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat postului CNBC, că nu aprobă majorarea dobânzii-cheie, observând însă că a numit "un om foarte bun" în funcţia de preşedinte al Rezervei Federale (Fed), referindu-se la Jerome Powell.

"Nu sunt încântat" de majorarea dobânzii. "Pentru că noi avem creştere economică şi, de fiecare dată când suntem pe creştere, ei majorează din nou dobânzile. Chiar nu sunt bucuros de aceste decizii. Dar, în acelaşi timp, îi las să facă ceea ce cred ei că este cel mai bine. Dar nu îmi place această treabă care afectează ceea ce facem noi", a afirmat Donald Trump.

Rezerva Federală din Statele Unite (Fed) a dispus, pe 13 iunie, majorarea dobânzii de referinţă cu 0,25 puncte procentuale, până la intervalul 1,75%-2%, semnalând că ar putea decide alte două creşteri anul acesta. Este a doua oară în 2018 când Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise (FOMC), un organism din cadrul sistemului bancar central din SUA, a decis majorarea dobânzii de politică monetară, semnalând încă două creşteri anul acesta, pe fondul scăderii şomajului, dar al accentuării inflaţiei într-un ritm mai accelerat decât se preconiza.

Fed a renunţat la angajamentul de a ţine dobânzile suficient de mici pentru stimularea economiei "o anumită perioadă", transmiţând că nu va tolera, cel puţin până în anul 2020, creşterea inflaţiei peste nivelul stabilit, notează agenţia Reuters. Oficialii guvernamentali americani au semnalat în iunie că inflaţia ar putea depăşi plafonul stabilit de sistemul bancar central, respectiv 2%. Pentru anul acesta se anticipează că inflaţia va atinge 2,1% în SUA, urmând să rămână la acest nivel până în 2020.

"Piaţa muncii a continuat să se consolideze, activitatea economică a crescut într-un ritm solid. Cheltuielile persoanelor fizice s-au intensificat, investiţiile fixe au continuat creşterea puternică", a argumentat Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise (FOMC), un organism din cadrul sistemului bancar central din SUA. Potrivit comunicatului Fed, creşterea economică a Statelor Unite ar urma să continue creşterea în ritm rapid indiferent de majorarea dobânzii de referinţă. "Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise se aşteaptă ca majorarea graduală a intervalului ratei dobânzii să fie compatibilă cu expansiunea activităţilor economice, cu situaţia unei pieţe a muncii puternice şi cu un nivel al inflaţiei în obiectivul de 2% pe termen mediu", a informat instituţia în iunie.

Aceasta este a şaptea majorare a dobânzii decisă de Fed începând din 2015. Oficialii Fed încearcă să tempereze inflaţia cu rate mai mari ale dobânzilor şi cred că economia Statelor Unite îşi poate permite costuri mai mari ale împrumuturilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici