Trump a scris pe pagina sa de Twitter că Statele Unite au vorbit cu Coreea de Nord şi le-au dat bani timp de 25 de ani. ”Discuţiile nu sunt răspunsul”, a continuat preşedintele Statelor Unite.
Trump nu a oferit explicaţii despre cum Statele Unite ar fi furnizat presupusele fonduri către Phenian, însă SUA au oferit Coreei de Nord ajutoare în trecut.
În pofida poziţiei ferme a preşedintelui american, secretarul de Stat Rex Tillerson şi secretarul Apărării, James Mattis, au subliniat că presiunile diplomatice şi economice asupra Coreei de Nord reprezintă cea mai bună cale pentru a reduce tensiunile şi pentru a forţa Phenianul să intre într-un proces de denuclearizare.
Mesajul postat pe Twitter de Trump vine la o zi după ce Casa Albă a emis un comunicat în care preşedintele SUA a susţinut că ”toate opţiunile sunt pe masă” în ceea ce priveşte Coreea de Nord.
Retorica belicoasă dintre Washington şi Phenian s-a accentuat constant în ultimul timp, mai ales după ultimul test balistic nord-coreean, în urma căruia o rachetă a trecut peste teritoriul Japoniei. Organizaţia Naţiunilor Unite a condamnat testul nord-coreean, catalogându-l ”revoltător”.
Phenianul a anunţat că testul său cu rachete balistice a fost un răspuns la exerciţiile militare ale SUA şi Coreei de Sud, care sunt considerate provocatoare şi ameninţătoare de către nord-coreeni. Liderul de la Phenian a anunţat că ultimul test al Coreei de Nord reprezintă doar un ”preludiu” pentru neutralizarea Insulei Guam.