- Home
- Externe
- WASHINGTON, (20.01.2017, 12:55)
- Raluca Manga
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Donald Trump, discurs atipic înainte şi după victoria electorală
Discursul preşedintelui-ales al Statelor Unite, Donald Trump, este marcat de o serie de controverse, fie că indică idei diametral opuse faţă de cele ale lui Hillary Clinton, adoptarea unei poziţii defensive, renunţarea la unele promisiuni sau că înregistrează o schimbare de direcţie post-campanie.
Urmărește
3791 afișări
FOCUS: Discursul lui Donald Trump, marcat de controverse înainte şi după campania electorală Donald Trump, o campanie atipică
În mod ironic, anunţul făcut de Donald Trump în iunie 2015 privind candidatura sa la preşedinţia Statelor Unite nu era, la acel moment, o ştire de mare impact, fapt pentru care, de exemplu, publicaţia The New York Times a comunicat această înformaţie într-un articol care apărea abia în pagina 16.
În discursul de 45 de minute pe care l-a susţinut atunci, el a denunţat violatorii originari din Mexic, a promis să contruiască un zid la frontiera cu această ţară, s-a plâns că Statele Unite ar fi trebuit să confişte petrolul din Irak înainte ca acesta să fie luat de Stat Islamic, a adus critici legilaţiei din domeniul sănătăţii din timpul preşedinţiei lui Barack Obama, critici privind acorduri comerciale "stupide" şi multe altele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
DONALD TRUMP S-A POZIŢIONAT, PRIN DISCURSUL SĂU, DIAMETRAL OPUS FAŢĂ DE HILLARY CLINTON ÎN TIMPUL CAMPANIEI
Donald Trump şi contracandidata sa, Hillary Clinton, au dat campaniei prezidenţiale o dimensiune "policromatică", fie că a fost prilejul deschiderii unor anchete, ocazia unor dezvăluiri privind evitarea plăţii de impozite, comentarii vulgare despre femei sau expunerii de viziuni diferite privind politica externă. Ei au evocat în campania electorală o serie de teme politice şi economice, formulând o serie de idei, în general diametral opuse, în privinţa imigraţiei, fiscalităţii, armelor de foc şi a combaterii terorismului.
După ce a acceptat, la finalul lunii iulie, nominalizarea din partea Partidului Democrat pentru alegerile prezidenţiale americane, Hillary Clinton l-a descris pe contracandidatul său, Donald Trump, drept o ameninţare la adresa Statelor Unite, subliniind că "un om care poate ademeni cu un tweet nu este un om în care putem avea încredere în privinţa armelor nucleare".
Atunci când Hillary Clinton a părăsit brusc ceremonia de comemorare a victimelor din atacurile de la 11 septembrie din New York, ulterior dovedindu-se că suferea de pneumonie, Donald Trump a profitat de împrejurare pentru a spune că aceasta nu are "rezistenţa" pentru a fi preşedinte. Dar Clinton a avut o replică dură la adresa lui Trump: "Atunci când va călători în 112 state şi va negocia un accord de pace, un armistiţiu, eliberarea unor disidenţi, deschiderea de noi oportunităţi în diverse state pe glob, sau va petrece 11 ore depunând mărturie în faţa unei comisii din Congres, atunci îmi poate vorbi despre rezistenţă".
La începutul lunii octombrie, cotidianul The New York Times dezvăluia că Donald Trump a raportat o pierdere de 916 milioane de dolari în declaraţia de avere din anul 1995, iar această deducere fiscală i-ar fi permis să evite plata impozitelor federale pentru o perioadă de până la 18 ani. Hillary Clinton a ironizat atunci capacităţile manageriale ale adversarului său republican, Donald Trump, întrebând retoric "ce fel de geniu ar pierde un miliard de dolari într-un an".
"Aţi văzut cu toţii dezbaterea de lunea trecută. Ştiţi că, la dezbatere, el (Donald Trump - n.red.) s-a lăudat că nu plăteşte impozite pentru că este deştept. Eu am următoarea întrebare: Cel fel de geniu pierde un miliard de dolari într-un singur an!?", a spus atunci Hillary Clinton.
Difuzarea unei înregistrări audio care datează din anul 2005, în care Trump este surprins făcând comentarii vulgare la adresa femeilor, a generat o criză în campania sa electorală. Înregistrarea îl surprinde pe Donald Trump, la acea vreme moderator al unei emisiuni tv, vorbind explicit despre atingerea femeilor. Trump şi-a cerut scuze, spunând că a fost vorba doar de "glume de vestiar".
Acuzat că a făcut comentarii cu caracter sexual explicit despre femei, Donald Trump a declarat: "Am spus şi am făcut lucruri pe care le regret. Dar toţi cei care mă cunosc ştiu că aceste lucruri nu reflectă cine sunt cu adevărat. Am spus, am greşit, îmi cer scuze. Voi fi un om mai bun de acum înainte".
"Este vorba de o tentativă de distragere a atenţiei de la problemele importante cu care ne confruntăm", a subliniat Donald Trump. Însă controversatul politician republican nu s-a oprit la scuze, amintind de actele de infidelitate ale fostului preşedinte Bill Clinton, soţul candidatei democrate Hillary Clinton: "Bill Clinton chiar a abuzat femei, iar Hillary a intimidat, a atacat şi a făcut de ruşine victimele lui".
Donald Trump chiar a sugerat, pe data de 27 octombrie, anularea alegerilor prezidenţiale din SUA şi declararea sa drept câştigător. Cu 11 zile înaintea alegerilor prezidenţiale ale SUA, candidatul republican a criticat politicile rivalei sale, în cadrul unui eveniment al campaniei electorale care a avut loc în statul Ohio.
"Îmi spun în gând că ar trebui să anulăm alegerile şi să-l considerăm pe Trump câştigător, nu? De ce alegerile acestea mai au loc? Politicile sale (ale lui Hillary Clinton, n. red) sunt atât de greşite", a afirmat Trump.
Declaraţiile lui Trump au fost făcute după ce, în primă fază, acesta a sugerat în repetate rânduri că rezultatele alegerilor vor fi falsificate în defavoarea sa, adoptând, se pare, o atitudine defensivă.
TRUMP SUSŢINE CĂ A CÂŞTIGAT ŞI VOTUL POPULAR "DACĂ SCAZI MILIOANELE DE OAMENI CARE AU VOTAT ILEGAL"
După anunţarea rezultatului scrutinului prezidenţial, publicaţia The New York Times traducea victoria lui Donald Trump printr-o respingere puternică a forţelor sistemului politic clasic mobilizate împotriva lui, de la mediile de afaceri la membrii Administraţiei de la Washington.
Imediat după victoria lui Trump, sute de susţinători furioşi ai candidatei democrate Hillary Clinton protestau pe străzile statelor americane, criticând retorica acestuia în ceea ce îi priveşte pe imigranţi, musulmani şi alte grupuri. Protestele au continuat timp de câteva zile.
La finalul lunii noiembrie, Jill Stein, candidata la preşedinţie a Partidului Verzilor, a iniţiat renumărarea voturilor din statul Wisconsin, acţiune despre care echipa de campanie a lui Hillary Clinton a anunţat că o susţine. În urma acesteia, Trump a ieşit din nou câştigător. Acesta din urmă a caracterizat solicitarea independentă de renumărare a voturilor din statul Wisconsin drept o escrocherie şi a spus că ”rezultatul ar trebui respectat în loc să fie contestat sau folosit abuziv”.
În replică, Trump afirma, într-o postare pe o reţea de socializare, că a câştigat şi votul popular la alegerile din 8 noiembrie, "dacă scazi milioanele de oameni care au votat ilegal", fără a oferi însă vreo dovadă care să-i susţină afirmaţia.
SCHIMBARE DE DIRECŢIE A DISCURSULUI POST-CAMPANIE AL LUI TRUMP
Există o schimbare de direcţie la nivelul discursului post-campanie al lui Donald Trump, după câştigarea scrutinului prezidenţial el renunţând la o serie de promisiuni controversate privind politica mediului sau la măsuri împotriva lui Hillary Clinton.
Trump a preluat, după câştigarea scrutinului prezidenţial, elemente din discursul rostit de Clinton, promiţând, cum făcuse şi aceasta, că va fi preşedintele tuturor americanilor şi unificarea naţiunii americane după campania electorală care a creat clivaje.
Deşi a criticat decizia FBI de a nu cere inculparea lui Hillary Clinton în ancheta privind utilizarea unui server de e-mail privat, Donald Trump a anunţat, după ce a câştigat alegerile, că nu va cere continuarea investigaţiilor în cazul serverului de e-mail privat folosit de Hillary Clinton, cu toate că anterior îi transmitea acesteia că dacă va câştiga, îi va cere procurorului general să numească un procuror special pentru a ancheta cazul ei.
La doar două săptămâni după ce a câştigat scrutinul prezindenţial american şi la câteva ore după ce a anunţat că nu va cere continuarea investigaţiilor în cazul serverului de e-mail privat folosit de Hillary Clinton, în discursul lui Donald Trump a apărut o nouă schimbare: el a declarat că există o oarecare conexiune între schimbările climatice şi activităţile poluante întreprinse de oameni, deşi anterior respinsese acest lucru şi ameninţase chiar cu anularea Acordului climatic de la Paris, în timpul campaniei sale.
Donald Trump a catalogat iniţial drept "ridicole" concluziile CIA potrivit cărora Rusia ar fi intervenit în alegerile prezidenţiale pentru a-l ajuta să câştige scrutinul, subliniind că hackerii trebuie prinşi în flagrant şi notând că, dacă el ar fi denunţat ingerinţe străine, ideea ar fi fost numită "teorie a conspiraţiei".
Serviciile secrete americane au concluzionat însă că Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.
Ulterior, Donald Trump a admis că Rusia a efectuat atacuri cibernetice în campania electorală americană. "Partidul Democrat era vulnerabil la atacuri cibernetice. Cred că atacurile informatice au fost lansate de Rusia, dar cred că şi de alte ţări", a declarat Donald Trump.
Întrebat, în cursul primei conferinţe de presă după alegeri, ce îi transmite preşedintelui rus, Vladimir Putin, despre atacurile cibernetice, Donald Trump a răspuns: "Nu ar trebui să mai facă aşa ceva".
"Rusia va avea mai mult respect faţă de ţara noastră când o voi conduce eu, un respect mai mare decât atunci când era condusă de alţi oameni... Trebuie să luăm atitudine, nu este vorba doar de Rusia, 22 de milioane de conturi au fost atacate cibernetic în SUA din China. Acest lucru se întâmplă pentru că nu avem apărare", a subliniat Trump.
"În plus, China profită în totalitate de Statele Unite din punct de vedere economic", a continuat Trump.
"Toate ţările ne vor respecta mai mult, mult mai mult decât în timpul fostelor administraţii", a insistat viitorul preşedinte al SUA.
"În următoarele 90 de zile, vom prezenta un raport despre măsuri de contracarare a atacurilor cibernetice, despre cum să oprim acest fenomen. Oricum, este destul de trist că rapoartele serviciilor de informaţii ajung în presă. Este chiar ilegal. Serviciile de informaţii sunt esenţiale şi sunt foarte importante... Vom pune la conducerea lor oameni remarcabili", a concluzionat Trump.
TRUMP, ÎNGRIJORAT ÎN TIMPUL CAMPANIEI CĂ HLLARY CLINTON AR PUTEA DECLANŞA AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL; VIITOAREA SA ADMINISTRAŢIE SA PRIMEŞTE APOI UN AVERTISMENT DIN PARTEA PRESEI CHINEZE DE "RĂZBOI LA SCARĂ LARGĂ" ÎNTRE SUA ŞI CHINA
Trump s-a declarat îngijorat în timpul campaniei electorale că planul de politică externă în ceea ce priveşte Siria al lui Hillary Clinton ar putea declanşa Al Treilea Război Mondial, însă viitoarea sa Administraţie a fost avertizată, cu doar o săptămână înainte ca magnatul să fie investit în funcţie, că SUA riscă "un război la scară largă" cu China dacă încearcă să blocheze accesul la insulele din Marea Chinei de Sud.
Hillary Clinton a propus în timpul campaniei instituirea unei zone de interdicţie aeriană deasupra Siriei, măsură despre care unii credeau că ar putea conduce la un conflict cu forţele armate ruse. În schimb, Trump a susţinut că Statele Unite ar trebui să se concentreze mai degrabă pe eforturile de a învinge reţeaua teroristă Stat Islamic decât pe a-l convinge pe Bashar al-Assad să se retragă de la putere.
O să ajungem la Al Treilea Război Mondial dacă o ascultăm pe Hillary Clinton în ceea ce priveşte Siria", a spus Trump. "Nu vă mai luptaţi cu Siria, vă luptaţi cu Siria, Rusia, Iran, bine?", a mai subliniat atunci Trump. "Rusia este o ţară dotată cu arme nucleare, dar o ţară unde acestea funcţionează, spre deosebire de alte state în care doar se discută despre ele", a mai spus el.
Însă cu doar o săptămână înainte ca Trump să fie investit în funcţie, viitoarea sa Administraţie a fost avertizată că SUA riscă "un război la scară largă" cu China dacă încearcă să blocheze accesul la insulele din Marea Chinei de Sud, după declaraţiile lui Rex Tillerson, desemnat pentru funcţia de secretar de Stat american. Presa chineză scria că dacă declaraţii recente se transformă în politici la investirea lui Trump, ar fi mai bine ca cele două părţi să se pregătească de confruntare militară.
"Intenţionăm să transmitem Chinei un semnal clar că, în primul rând, construcţia insulelor trebuie să înceteze şi că, în al doilea rând, accesul la aceste insule nu va mai fi permis", a spus Rex Tillerson.
"China are suficientă motivaţie şi putere pentru a se asigura că stârnirea spiritelor de către acesta nu va avea succes. Cu excepţia cazului în care Washingtonul plănuişte să ducă un război la scară largă în Marea Chinei de Sud, orice alte abordări pentru a împiedica accesul Chinei la insule ar fi ceva nebunesc", scrie într-un editorial al publicaţiei Global Times, controlată de Partidul Comunist.
Dacă această politică devine mai conflictuală, inslusiv prin restricţionarea accesului Chinei spre insule pe care deja le controlează, "ar stabili un curs de confruntare devastator între China şi Statele Unite", a subliniat, la rândul său, publicaţia China Daily.
Răspunsul oficial al Chinei a fost mai blând. Purtătorul de cuvând al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang, a spus că relaţiile dintre ţara sa şi Statele Unite sunt bazate pe "lipsa de confruntare, lipsa de conflict, pe beneficii mutuale şi pe cooperare de tipul câştig-câştig".
Citeşte şi: Washingtonul se pregăteşte pentru festivităţile învestirii în funcţie a viitorului preşedinte de la Casa Albă, Donald Trump
Citeşte şi: Celebrul lider interlop Joaquin "El Chapo" Guzman a fost extrădat de Mexic în Statele Unite
Citeşte şi: VIDEO Proteste de proporţii anti-Trump la New York şi Washington: Altercaţii cu susţinătorii preşedintelui-ales/ Mii de oameni, inclusiv celebrităţi, au participat la manifestaţie
Citeşte şi: GALERIE FOTO, VIDEO Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, s-a scăldat în apa rece a unui lac, de Bobotează
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe