- Home
- Externe
- WASHINGTON, (27.01.2017, 20:10)
- Mihai Draghici
Donald Trump, discuţie cu Enrique Nieto după ce a afirmat că Mexicul a profitat "prea mult" de SUA / Trump: Am avut o conversaţie foarte bună; Mexicul i-a făcut pe americani să pară "cam proşti"
Preşedintele american, Donald Trump, a discutat vineri, prin telefon, cu omologul său mexican, Enrique Pena Nieto, pe fondul tensiunilor dintre cele două ţări, conversaţia intervenind imediat după ce liderul american a transmis că "Mexicul profită de prea mult timp de SUA", relatează AP şi Reuters.
Urmărește
5741 afișări
Donald Trump a discutat cu Enrique Nieto după ce a afirmat că Mexicul a profitat "prea mult" de SUA
UPDATE 21:25 Donald Trump, preşedintele american, a declarat vineri că a avut o conversaţie "foarte bună" cu omologul său mexican, Enrique Pena Nieto, subliniind că vrea îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale, dar amintind că Mexicul a profitat de pe urma SUA, făcându-i pe americani să pară "cam proşti".
"Am avut o convorbire telefonică foarte bună" cu preşedintele Enrique Pena Nieto, a declarat Donald Trump în cursul conferinţei de presă organizate la Casa Albă alături de premierul britanic, Theresa May.
"Am fost foarte dur cu Mexicul. Am mare respect pentru Mexic, dar..., după cum ştiţi, Mexicul a cam obţinut avantaje în negocierile cu Statele Unite, au cam profitat în timpul fostelor administraţii ale noastre. Ne-au făcut să părem cam proşti", a declarat Donald Trump, conform cotidianului The Telegraph.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Traficul rutier este îngreunat pe mai multe şosele importante din România din cauza ceţii
-
Transnistria reduce întreruperile de curent, dar criza energetică persistă. Gazul rusesc rămâne miza conflictului
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
Conversaţia lui Donald Trump cu Enrique Pena Nieto a durat aproximativ o oră şi, foarte probabil, s-a referit la controversatul proiect al zidului de frontieră dorit de Washington, la taxa vamală luată în considerare de liderul SUA şi la renegocierea Acordului comercial nord-american (NAFTA).
Înaintea conversaţiei telefonice, Donald Trump afirmase, într-un mesaj transmis prin Twitter, că "Mexicul profită de prea mult timp de Statele Unite".
Donald Trump analizează posibilitatea introducerii unei taxe vamale speciale, de 20%, la importurile generale de produse din Mexic, pentru a putea finanţa zidul construit la frontiera celor două ţări, a anunţat joi Casa Albă, în contextul amplificării crizei bilaterale. "Trebuie să avem o nouă taxă (...), de 20%, pe importuri, ceea ce este o practică utilizată în prezent de 160 de alte ţări. În prezent, politicile ţării noastre taxează exporturile şi permit importurile fără taxe, ceea ce este ridicol. Prin această nouă taxă, putem obţine 10 miliarde de dolari anual, iar zidul va fi achitat uşor, doar prin acest mecanism", a declarat joi seară purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer.
Ideea introducerii unei taxe vamale pe importuri a fost vehiculată de mult timp de congresmeni republicani, iar, până acum, Donald Trump o exclusese. În 2015, valoarea exporturilor din Mexic în SUA a fost de 296 de miliarde de dolari, potrivit cotidianului The New York Times, care notează că noua taxă va afecta şi cetăţeni americani.
Donald Trump încearcă să găsească soluţii pentru a obliga Mexicul să suporte costurile zidului de la frontieră, un proiect esimat la 8-20 de miliarde de dolari. Congresul SUA intenţionează să aloce 12-15 miliarde de dolari, în 2017, pentru construirea zidului dorit de preşedintele Donald Trump la frontiera cu Mexicul, o situaţie care riscă să amplifice deficitul bugetar şi care întâmpină rezistenţă din partea multor congresmeni, inclusiv republicani.
Paul Ryan, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, şi liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, au declarat joi că strategia prevede alocarea, în cursul anului 2017, a 12-15 miliarde de dolari pentru construirea zidului cerut de preşedintele Donald Trump. "Congresul va aloca fondurile pentru construirea zidului", a declarat Paul Ryan, citat de ziarul The Washington Post. "Intenţionăm să ne ocupăm de problema zidului", a confirmat Mitch McConnell.
Întrebat dacă alocarea acestor fonduri va amplifica deficitul bugetar federal, Paul Ryan a amintit că republicanii sunt conservatori din punct de vedere fiscal, explicând că se vor aduna bani din consolidarea economiei şi din modificarea sistemului medical. "Dacă vom face investiţii în lucruri de genul infrastructurii, intenţionăm să găsim spaţiul fiscal pentru suportarea costurilor", a subliniat Paul Ryan.
Însă senatorul republican John McCain a afirmat că se opune zidului. "Nu am de gând să susţin acest proiect. Istoria arată că se pot face tuneluri pe sub astfel de ziduri, că pot fi sparte", a spus John McCain.
Preşedintele Mexicului, Enrique Peña Nieto, a anunţat, joi, anularea participării la reuniunea de la Casa Albă, din cauza tensiunilor cu omologul său american, Donald Trump, care a somat Administraţia mexicană să asume costurile zidului de frontieră dorit de Washington. "În cursul acestei dimineţi, am informat Casa Albă că nu voi asista la reuniunea de lucru programată marţea viitoare cu preşedintele SUA", a transmis joi după-amiază Enrique Peña Nieto prin Twitter, potrivit site-ului UnivisionNoticias.com.
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a cerut Mexicului să anuleze întrevederea pe tema Acordului comercial nord-american (NAFTA) dacă nu vrea să suporte costurile zidului de frontieră.
"Statele Unite au un deficit comercial de 60 de miliarde de dolari în relaţia cu Mexicul. Încă de la început, acordul NAFTA a fost unilateral, pierzându-se cifre mari la nivelul locurilor de muncă şi companiilor. Dacă Mexicul nu vrea să plătească pentru acest zid de care este atât de mare nevoie, atunci ar fi mai bine să anuleze viitoarea întrevedere", a transmis Donald Trump joi prin Twitter.
Donald Trump a semnat miercuri ordonanţa executivă care prevede construirea unui zid la frontiera cu Mexicul. Lucrările pentru construirea zidului la frontiera Statelor Unite cu Mexicul vor începe în "câteva luni", iar costurile vor fi suportate în final de Guvernul mexican, a afirmat preşedintele american. "În final, lucrările vor fi suportate de Mexic, aşa cum am spus permanent. Mexicul va plăti zidul în proporţie de sută la sută. Dar lucrările vor fi rambursate ulterior din orice tranzacţie comercială am avea cu Mexicul. Pot să spun doar că se va plăti. Va fi într-o formă, poate într-o formă complicată. Ceea ce fac este benefic pentru Statele Unite. Va fi foarte benefic şi pentru Mexic. Vrem un Mexic foarte stabil şi solid", a precizat Donald Trump.
Mexicul a transmis de nenumărate ori că nu va finanţa construcţia zidului de frontieră dorit de Administraţia Donald Trump pentru limitarea imigraţiei, a contrabandei şi traficului de droguri. Preşedintele Mexicului, Enrique Peña Nieto, a reiterat joi că ţara sa "nu va plăti pentru niciun zid".
Donald Trump, devenit preşedinte al SUA pe 20 ianuarie, a dispus deja retragerea din Parteneriatul comercial Transpacific (TTP) şi a avertizat că va renegocia Acordul Comercial Nord-American (NAFTA), semnat cu Mexicul şi Canada. În acest context, Mexicul a semnalat intenţia participării la negocieri cu Statele Unite.
Citeşte şi: Angela Merkel şi Francois Hollande cer solidaritate în Uniunea Europeană contra lui Donald Trump şi a populismului
Citeşte şi: Ambasador SUA la ONU: Washingtonul va "nota" şi va lua măsuri contra ţărilor care nu oferă susţinere
Citeşte şi: Miniştrii de Interne din UE cer fonduri suplimentare pentru procesarea cererilor de azil în Africa
Citeşte şi: Turcia ameninţă Grecia cu măsuri punitive, în urma refuzului Atenei de a extrăda opt militari turci
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe