Prima pagină » Știri externe » Donald Trump face noi declaraţii despre pacea din Ucraina. „Dacă nu se întâmplă rapid, s-ar putea să nu se întâmple deloc”

Donald Trump face noi declaraţii despre pacea din Ucraina. „Dacă nu se întâmplă rapid, s-ar putea să nu se întâmple deloc”

Preşedintele american Donald Trump a afirmat că un acord de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina va avea loc „rapid" sau nu va avea loc deloc.
Donald Trump face noi declaraţii despre pacea din Ucraina. „Dacă nu se întâmplă rapid, s-ar putea să nu se întâmple deloc”

„Dacă nu se întâmplă rapid, s-ar putea să nu se întâmple deloc”, a declarat Trump în timpul conferinţei de presă comune cu prim-ministrul britanic Keir Starmer la Casa Albă, potrivit Kyiv Independent.

Trump a adăugat că paşii către un acord de pace „avansează destul de rapid” şi că se aşteaptă ca un acord să fie negociat „destul de curând”.

Deşi Trump face presiuni asupra Ucrainei şi Rusiei pentru a negocia rapid o încetare a focului, nu au avut loc discuţii oficiale de pace care să implice direct Kievul şi Moscova. În schimb, oficialii americani au purtat discuţii directe cu delegaţii ruşi în ultimele zile, fără participarea Ucrainei.

Starmer a subliniat că a avut „o discuţie foarte productivă” cu Trump şi a făcut presiuni asupra acestuia pentru a promite sprijinul SUA pentru o forţă de menţinere a păcii condusă de Europa, care ar descuraja o viitoare agresiune rusă în cazul unei încetări a focului. Nu au fost anunţate angajamente concrete în urma întâlnirii.

„Acordul trebuie să fie pe primul loc”, a declarat Starmer, adăugând că echipele lor vor continua să discute despre modalităţile de a se asigura că o viitoare încetare a focului se va menţine. El a reiterat, de asemenea, sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina şi planurile de a trimite sume record de ajutor militar Kievului în acest an.

Premierul britanic a insistat că un acord de pace trebuie să fie „susţinut de putere” şi echitabil pentru Ucraina. „Nu poate fi o pace care recompensează agresorul… istoria trebuie să fie de partea pacificatorului, nu a invadatorului”, a spus el.

Vizita lui Starmer la Washington a venit la scurt timp după ce preşedintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit cu Trump la Casa Albă pentru a discuta despre interesele de securitate europene şi sprijinul SUA pentru Ucraina. Atât Starmer, cât şi Macron au susţinut un plan de desfăşurare a forţelor europene de menţinere a păcii în Ucraina pentru a monitoriza o încetare a focului, însă Kremlinul a declarat că nu ar accepta trupe europene în Ucraina ca o condiţie a unui acord de pace.