- Home
- Externe
- WASHINGTON, (22.08.2017, 08:21)
- Andrei Ionascu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Donald Trump: O retragere grăbită din Afganistan ar crea un vid pe care l-ar umple teroriştii/ Secretarul general al NATO şi Marea Britanie salută noua strategie a SUA pentru Asia de Sud
Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că Statele Unite se angajează într-un conflict deschis împotriva teroriştilor din Afganistan, dând de înţeles că va trimite mai multe trupe, relatează site-ul agenţiei Reuters.
Urmărește
685 afișări
Donald Trump: O retragere grăbită din Afganistan ar crea un vid pe care l-ar umple teroriştii (Imagine: Hepta)
Într-un discurs de aproximativ 20 de minute, Trump a promis o campanie militară intensificată împotriva insurgenţilor talibani care au câştigat teren în faţa guvernului afgan, susţinut de SUA.
"Nu vrem să construim o naţiune din nou. Vrem să ucidem terorişti. Consecinţele unei ieşiri rapide din Afganistan sunt atât previzibile, cât şi inacceptabile. O retragere grăbită ar crea un vid pe care teroriştii, inclusiv ISIS şi al-Qaeda, l-ar umple instantaneu", a spus Trump.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Donald Trump a mai spus că "instinctul iniţial a fost acela de a retrage trupele", dar a adăugat că a fost convins de către consilierii săi de securitate naţională că este necesară întărirea capacităţii SUA de a împiedica talibanii să elimine guvernul de la Kabul.
Preşedintele SUA a extins autoritatea forţelor armate americane din Afganistan pentru a viza reţele militante criminale.
"Duşmanii SUA trebuie să ştie că nu au unde să se ascundă, că nici un loc nu este ferit de armata americană. Trupele noastre vor lupta pentru a câştiga", a spus Trump.
Preşedintele republican, care şi-a criticat predecesorii pentru stabilirea unor termene limită pentru retragerea trupelor din Irak şi Afganistan, a refuzat să anunţe un interval privind operaţiunile militare americane extinse din Afganistan şi nu a precizat câte trupe suplimentare va trimite SUA.
Oficialii americani au declarat pentru Reuters că Trump a avizat planul secretarului american al Apărării, James Mattis, de a trimite aproximativ 4.000 de trupe suplimentare pentru a se adăuga celor aproximativ 8.400 aflate acum în Afganistan.
Mattis a spus că se va consulta cu aliaţii NATO, dintre care mai mulţi s-au angajat, de asemenea, să trimită mai mulţi militari în Afganistan.
Potrivit estimărilor americane, forţele guvernamentale controlează mai puţin de 60% din suprafaţa Afganistanului, iar restul se află sub autoritatea insurgenţilor. Fortele armate ale SUA se află din anul 2001 în Afganistan.
Secretarul general al NATO şi Marea Britanie salută noua strategie a SUA pentru Asia de Sud
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, au salutat, marţi, decizia preşedintelui american Donald Trump de a trimite mai multe trupe în Afganistan, pentru soluţionarea conflictului cu insurgenţii talibani, relatează site-ul agenţiei Reuters.
"Salut noua abordare bazată pe condiţii din partea preşedintelui Trump faţă de Afganistan şi regiune. NATO rămâne pe deplin angajată faţă de situaţia din Afganistan, iar eu aştept cu nerăbdare să discut despre calea de urmat cu secretarul Mattis (n.a - secretarul american al Apărării, James Mattis), cu aliaţii noştri şi cu partenerii internaţionali", a spus Stoltenberg.
Secretarul general al NATO a amintit că statele partenere s-au angajat deja să sporească prezenţa militară în Afganistan, în condiţiile în care au fost detaşate până în prezent peste 12.000 de trupe.
"În ultimele săptămâni, peste 15 naţiuni s-au angajat să contribuie în mod suplimentar la misiunea noastră de sprijin. Punem accent în mod special pe continuarea dezvoltării forţelor afgane şi pe îmbunătăţirea unităţii de comandă şi control. Sute de mii de trupe din Europa, Canada şi ţările partenere au intervenit alături de forţele americane, iar peste o mie de persoane au plătit preţul final. Cu sprijinul NATO, Afganistanul are acum forţe de securitate profesioniste, formate din aproximativ 350.000 de militari şi poliţişti", a mai spus Stoltenberg.
NATO a reiterat un apel pentru negocierea unui acord politic în vederea unei păci durabile în Afganistan şi le-a cerut ţărilor din regiune să nu găzduiască grupări extremiste.
"În prezent, continuăm să instruim şi să acordăm asistenţă financiară autorităţilor afgane. Scopul nostru rămâne să ne asigurăm că Afganistanul nu va redeveni niciodată un refugiu sigur pentru terorişti care vor să ne atace ţările. Încurajăm toti afganii sa lucreze pentru negocierea unui acord politic şi o pace sustenabilă. În acelaşi timp, îndemnăm toate ţările din regiune să depună toate eforturile pentru a închide sanctuarele grupărilor extremiste, pentru a sprijini pacea şi reconcilierea şi pentru a contribui la stabilizarea Afganistanului", a transmis Jens Stoltenberg.
Şi Marea Britanie a salutat angajamentul SUA pentru susţinerea forţelor afgane împotriva ameninţării insurgenţilor talibani.
"Angajamentul SUA este foarte bine primit. În discuţia telefonică de ieri cu secretarul Mattis, am convenit că, în ciuda provocărilor, trebuie să rămânem în Afganistan pentru a contribui la consolidarea democraţiei fragile şi la reducerea ameninţării teroriste la adresa Occidentului. Este în interesul nostru ca Afganistanul să devină mai prosper şi mai sigur: de aceea am anunţat o sporire a trupelor noastre încă din luna iunie", a declarat ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon.
Într-un discurs de aproximativ 20 de minute, Donald Trump a promis marţi o campanie militară intensificată împotriva insurgenţilor talibani care au câştigat teren în faţa guvernului afgan susţinut de SUA.
Citeşte şi: Erdogan afirmă că forţele turce şi iraniene ar putea avea o operaţiune comună contra rebelilor kurzi
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe