Donald Trump susţine că James Comey i-a spus că nu este investigat/ FBI refuză să confirme

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, susţine că James Comey, directorul Biroului Federal de Investigaţii, i-a dat asigurări că nu este investigat în dosarul privind ingerinţele Rusiei în campania electorală prezidenţială din anul 2016.

Urmărește
2278 afișări
Imaginea articolului Donald Trump susţine că James Comey i-a spus că nu este investigat/ FBI refuză să confirme

Donald Trump susţine că James Comey i-a spus că nu este investigat de FBI

"Chiar l-am întrebat (pe James Comey -n.red.). I-am spus: «Dacă este posibil, îmi puteţi spune dacă sunt vizat de investigaţie?». Mi-a răspuns: «Nu sunteţi investigat»", a declarat Donald Trump într-un interviu acordat postului tv NBC.

Însă Andrew McCabe, directorul interimar al FBI, a refuzat să confirme joi dacă l-a auzit pe James Comey spunând că preşedintele Donald Trump nu este vizat de investigaţia referitoare la ingerinţele ruse în campania electorală din Statele Unite.

Andrew McCabe a fost audiat joi în Comisia pentru Informaţii a Senatului Statelor Unite, după ce Donald Trump l-a demis pe James Comey, directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI).

Întrebat dacă l-a auzit pe James Comey spunând ceva despre posibila anchetare a lui Donald Trump pentru contactele cu Rusia în timpul campaniei electorale, Andrew McCabe a refuzat să răspundă.

"Directorul James Comey se bucura de o largă susţine în cadrul FBI şi încă se bucură", a spus McCabe.

Întrebat despre posibile acţiuni ale Administraţiei Donald Trump de obstrucţionare a investigaţiei FBI privind ingerinţele Rusiei, McCabe a explicat: "Activitatea angajaţilor FBI continuă indiferent de schimbări şi circumstanţe. Până acum nu a existat niciun efort de obstrucţionare a investigaţiei. Cel mai simplu spus: angajaţii FBI nu pot fi împiedicaţi să facă ceea ce trebuie".

Donald Trump, preşedintele SUA, l-a demis pe James Comey, directorul FBI, deoarece ar fi gestionat în mod inadecvat investigaţia în cazul serverului de email privat utilizat de Hillary Clinton, însă demiterea intervine în contextul anchetei privind ingerinţele Rusiei în campania electorală. Potrivit unor oficiali de la Departamentul Justiţiei, James Comey a fost destituit pentru că ar fi încălcat principii şi proceduri judiciare dezvăluind public detalii despre investigaţia care o viza pe Hillary Clinton. În urmă cu câteva zile, Donald Trump l-a acuzat public pe James Comey că i-a permis lui Hillary Clinton, candidatul democrat în scrutinul prezidenţial din 2016, "multe lucruri rele" atunci când a stabilit că nu trebuia inculpată. James Comey a fost lăudat de Donald Trump la sfârşitul lunii octombrie 2016 când FBI a dispus o nouă investigaţie în cazul emailurilor utilizate de Hillary Clinton în calitatea de secretar de Stat. Hillary Clinton susţine că a pierdut scrutinul prezidenţial din cauza anchetei FBI.

Însă, potrivit unor surse citate de cotidianul The Washington Post, James Comey a fost demis în contextul în care el coordona o investigaţie care vizează apropiaţi ai lui Donald Trump suspectaţi că au avut contacte cu Rusia privind ingerinţele în scrutinul prezidenţial desfăşurat în 2016 în Statele Unite. Această anchetă a fost iniţiată în mod tacit în iulie 2016 şi este subiectul unor dezbateri internse la Washington. Nu este clar cum va fi afectată investigaţia de măsura demiterii lui James Comey.

Pe 20 martie, James Comey anunţa că Biroul Federal de Investigaţii efectuează o anchetă în cazul presupuselor legături între echipa de campanie a lui Donald Trump, devenit preşedinte al SUA, şi oficiali ruşi. "Acest lucru include investigarea caracterului legăturilor între persoane asociate campaniei lui Donald Trump şi Administraţia Rusiei şi dacă a existat vreo coordonare între campanie şi eforturile Rusiei", afirma James Comey, în martie, în cursul audierilor în Comisia pentru Informaţii a Camerei Reprezentanţilor. Michael Flynn a demisionat în februarie din funcţia de consilier prezidenţial pentru Siguranţă Naţională după ce au apărut informaţii că ar fi comunicat cu oficiali din Rusia în campania electorală. La rândul său, Jess Sessions, secretarul american al Justiţiei, este acuzat că ar fi comunicat cu oficiali ruşi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici