- Home
- Externe
- BRUXELLES, (28.04.2017, 13:01)
- Andrei Ionascu
Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: Marea Britanie trebuie să rezolve mai întâi problema cu Irlanda, înainte de Brexit
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a atras atenţia vineri că guvernul Marii Britanii trebuie să rezolve mai întâi aspectele-cheie legate de "populaţie, bani şi Irlanda", înainte de negocierile privind viitoarea relaţie cu Uniunea Europeană după Brexit, relatează site-ul The Independent.
Urmărește
2097 afișări
Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: Marea Britanie trebuie să rezolve mai întâi problema cu Irlanda, înainte de Brexit (Imagine: Hepta/ Arhiva Mediafax Foto)
Tusk a precizat că britanicii trebuie să-şi onoreze obligaţiile financiare faţă de Blocul comunitar, inclusiv o „factură de divorţ” în valoare de aproximativ 60 de miliarde euro, înainte de discuţiile privind acordurile comerciale.
"Negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale pot începe doar după obţinerea unui progres suficient privind aspecte-cheie. Cu alte cuvinte, înainte de a discuta viitorul nostru, trebuie să punem la punct trecutul. Nu este vorba despre o tactică, dar - având în vedere intervalul de timp limitat în care trebuie să încheiem discuţiile - este singura abordare posibilă", a declarat preşedintele Consiliului European.
Liderii celor 27 de state rămase în Uniunea Europeană se vor întâlni sâmbătă pentru a pune la punct strategia de negociere pentru Brexit.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Congresul SUA adoptă legea privind detenţia imigranţilor
-
Marco Rubio discută cu premierul israelian despre Iran şi ostaticii din Gaza
-
Trump numeşte fostul patron al unor lanţuri de fast-food în funcţia de ambasador în UE
Într-un discurs la Bruxelles, Donald Tusk s-a referit la chestiuni privind libera circulaţie şi drepturile de şedere ale cetăţenilor din UE, precum şi la discuţiile privind frontiera dintre Irlanda de Nord şi Uniunea Europeană.
"Aş vrea să ne unim în jurul unor principii-cheie în cadrul summitului următor. Trebuie să fie clar că progresul privind populaţia, banii şi Irlanda trebuie să fie pe primul plan, înainte de discuţii privind relaţiile viitoare cu Marea Britanie. Şi trebuie să fim pregătiţi să apărăm această logică pe durata negocierilor", a spus Tusk.
Guvernul irlandez urmăreşte aprobarea unui document special în cadrul summitului extraordinar al UE de sâmbătă privind Brexit, potrivit căruia dacă Irlanda se va reunifica, atunci Irlanda de Nord ar reintra automat în UE.
Republica Irlanda ar urma să le transmită celor 26 de parteneri europeni că Acordul de la Belfast din 10 aprilie 1998 (cunoscut ca Acordul din Vinerea Mare) conţine un mecanism specific pentru o Irlandă unită, iar noua entitate ar deveni în mod legal un membru al Uniunii Europene.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a insistat, de asemenea, asupra problemelor de rezidenţă, subliniind că problema frontierei irlandeze trebuie să fie tratată cu prioritate.
"Fără progrese privind numeroasele întrebări deschise în legătură cu ieşiriea Marii Britanii, inclusiv chestiunile financiare, nu are sens să avem negocieri paralele", a declarat Merkel.
Anterior, premierul britanic Theresa May ceruse ca discuţiile privind un viitor acord comercial cu UE să aibă loc în acelaşi timp cu negocierile privind Brexit, însă planurile acesteia au fost respinse de către liderii europeni.
Citeşte şi: Norbert Hofer, fost candidat la preşedinţia Austriei, cere ca turcii să NU mai primească CETĂŢENIE austriacă
Citeşte şi: Viktor Orban, premierul ungar, anunţă finalizarea unui nou gard la frontiera cu Serbia şi critică atitudinea UE faţă de Turcia
Citeşte şi: Coreea de Sud respinge sugestia lui Donald Trump ca Seulul să acopere costurile instalării sistemului THAAD
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe