Donald Tusk sugerează că tensiunile dintre guvernul polonez, regimul din Ucraina şi Uniunea Europeană sunt generate de Rusia / Replica premierului Poloniei

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a sugerat duminică faptul că tensiunile dintre guvernul de dreapta din Polonia, regimul din Ucraina şi Uniunea Europeană reprezintă un "plan al Kremlinului", relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

Urmărește
1352 afișări
Imaginea articolului Donald Tusk sugerează că tensiunile dintre guvernul polonez, regimul din Ucraina şi Uniunea Europeană sunt generate de Rusia / Replica premierului Poloniei

Donald Tusk sugerează că tensiunile dintre guvernul polonez, regimul din Ucraina şi Uniunea Europeană sunt generate de Rusia / Replica premierului Poloniei

"Alarmă! Disputa intensă cu Ucraina, izolarea faţă de Uniunea Europeană, abdicarea de la statul de drept şi independenţa justiţiei, atacul asupra sectorului neguvernamental şi asupra libertăţii mass-media - aceasta este strategia PiS (n.a. - formaţiunea de guvernământ Partidul Dreptate şi Justiţie) sau planul Kremlinului? Prea asemănătoare situaţiile pentru a dormi liniştit", a transmis Tusk, fost premier al Poloniei, prin intermediul contului de Twitter.

Partidul din care a făcut parte şi Donald Tusk, Platforma Civică, a fost la guvernare opt ani înainte ca formaţiunea eurosceptică Partidul Lege şi Justiţie (PiS) să ajungă la putere.

În replică la afirmaţiile înaltului oficial european, premierul polonez Beata Szydlo a declarat că Tusk a lansat un atac asupra ţării sale.

"Ca preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk nu a făcut nimic pentru Polonia. Astăzi, folosindu-şi poziţia pentru a ataca guvernul polonez, el atacă Polonia", a spus Szydlo.

De la câştigarea alegerilor în 2015, guvernul condus de către Beata Szydlo a avut mai multe diferende cu Comisia Europeană, ce variază de la refuzul de a accepta cotele obligatorii de relocare a imigranţilor la măsurile de reformare a sistemului judiciar şi cele împotriva mass-media.

Relaţiile dintre Polonia şi Ucraina au devenit tensionate începând din 2016, după ce Parlamentul polonez a redeschis o dispută privind masacrarea a 100.000 de polonezi din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial de către naţionalişti ucraineni, declarând în mod oficial evenimentul ca fiind un genocid. De asemenea, Varşovia a condamnat Kievul pentru refuzul de a exhuma victimele poloneze ucise în Ucraina în timpul războiului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici