Donald Tusk: UE nu intenţionează sancţionarea Marii Britanii, întrucât Brexit va fi "suficient de punitiv"/ Bruxelles-ul va negocia cu Guvernul de la Londra mai puţin de un an configurarea viitoarei relaţii bilaterale

Uniunea Europeană nu intenţionează să sancţioneze Marea Britanie pentru decizia de ieşire din Blocul comunitar, dat fiind că desprinderea de comunitatea europeană va fi un proces "suficient de punitiv".

Urmărește
734 afișări
Imaginea articolului Donald Tusk: UE nu intenţionează sancţionarea Marii Britanii, întrucât Brexit va fi "suficient de punitiv"/ Bruxelles-ul va negocia cu Guvernul de la Londra mai puţin de un an configurarea viitoarei relaţii bilaterale

UE va negocia cu Marea Britanie mai puţin de un an configurarea viitoarei relaţii bilaterale (Imagine Bogdan Maran / Mediafax Foto)

Întrebat vineri, cu ocazia prezentării planului de negociere pe tema Brexit, despre atitudinea Bruxellesului în discuţiile cu Londra şi dacă Uniunea Europeană va sancţiona Marea Britanie, Donald Tusk a respins această ipoteză.

"Brexit va fi în sine un proces suficient de punitiv", a afirmat Donald Tusk, citat de site-ul agenţiei Associated Press.

Marea Britanie a declanşat pe 29 martie procedura de ieşire din Uniunea Europeană, iar negocierile cu Bruxellesul vor dura cel mult doi ani.

Uniunea Europeană va negocia cu Marea Britanie mai puţin de un an configurarea viitoarei relaţii bilaterale

Marea Britanie va avea la dispoziţie mai puţin de un an pentru negocierea viitoarei relaţii cu Uniunea Europeană, negocierile pe tema viitoarei relaţii bilaterale urmând să înceapă abia după stabilirea modalităţilor ieşirii ţării din Blocul comunitar, relatează site-ul agenţiei Bloomberg.

Cu ocazia prezentării planului de negociere pe tema Brexit, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a explicat că discuţiile pentru configurarea viitoarelor relaţii comerciale vor începe abia după ce vor fi constatate "progrese suficiente" în soluţionarea problemelor bugetare şi vamale generate de ieşirea Marii Britanii din UE.

Conform unor surse europene, negocierile substanţiale cu Marea Britanie vor începe abia pe 22 mai, iar Tusk a semnalat că prima sesiune de negocieri va dura până "în toamnă".

Dat fiind că cele două părţi pot negocia teoretic doar până pe 28 martie 2019 şi că acordul va trebui ratificat şi de parlamente, negocierile efective vor dura doar 18 luni, iar discuţiile privind viitoarea relaţie bilaterală vor dura mai puţin de un an.

Premierul Theresa May a insistat că vrea negocierea în paralel a condiţiilor desprinderii Marii Britanii din UE şi ale viitoarei relaţii bilaterale. Însă lideri ai Uniunii Europene au transmis că iniţial vor fi stabilite condiţiile în care Marea Britanie se va desprinde de Blocul comunitar, după care vor urma negocierile pe tema viitoarei relaţii bilaterale.

Potrivit unor surse europene, Londra va trebui să accepte achitarea unor obligaţii financiare restante estimate la aproape 60 de miliarde de euro. Un plan de negociere obţinut de ziarul olandez De Volkskrant şi preluat de publicaţia britanică The Independent arată că, în cazul în care Marea Britanie va refuza achitarea obligaţiilor aferente apartenenţei la Uniunea Europeană timp de 43 de ani, dosarul va fi deferit Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ).

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici