- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (21.06.2012, 11:42)
- Iuliana Enache ,
DOSAR: Principalele cazuri de corupţie implicând oficiali de rang înalt din Europa
Condamnarea la doi ani de închisoare cu executare a fostului premier român Adrian Năstase a readus în prim-plan problema corupţiei la nivel înalt din România, dar aceasta afectează mai multe state europene, unde au fost, de asemenea, procese de corupţie implicând oficiali de rang înalt.
Urmărește
1590 afișări
DOSAR: Principalele cazuri de corupţie implicând oficiali de rang înalt din Europa (Imagine: Shutterstock)
SLOVENIA
Parchetul a decis în 2010 punerea sub acuzare a lui Janez Jansa, şef al guvernului de la Ljubljana între 2004 şi 2008 şi actualul premier al ţării, în urma alegerilor din decembrie, într-un dosar de corupţie legat de un important contract de armament semnat în 2006 cu firma finlandeză Patria. Contractul, în valoare de 278 de milioane de euro, prevedea livrarea a 135 de vehicule blindate produse de Patria, şi a fost negociat în 2006. Jansa ar fi negociat, prin intermediari, o contribuţie pentru partidul său (SDS, Partidul Democrat sloven), dar a evitat în mod deliberat întâlnirile directe cu reprezentanţii companiei finlandeze.
CROAŢIA
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Fostul premier Ivo Sanader (2003-2009), în vârstă de 58 de ani, este acuzat că a primit ilegal echivalentul a 480.000 de euro de la o bancă austriacă, Hypo Group Alpe Adria (HGAA), care a acordat un credit de circa 9,6 milioane de euro Guvernului croat, destinat construcţiei de ambasade.
Dar fostul prim-ministru este inculpat şi pentru o mită de zece milioane de euro de la grupul petrolier ungar MOL. Conform actului de acuzare, MOL încerca să-şi asigure astfel controlul asupra companiei petroliere croate INA, fără a deţine majoritatea acţiunilor.
Deţinut într-o închisoare din Zagreb din iulie, de la extrădarea sa din Austria, unde a fost arestat la sfârşitul anului trecut, Sanader a fost eliberat pe cauţiune în decembrie.
AUSTRIA
În Austria, o comisie parlamentară specială investighează un caz de corupţie politică, în care este suspectat inclusiv fostul cancelar Wolfgang Schussel (2000-2007). Numele fostului cancelar a fost citat la momentul dezvăluirilor legate de suspiciuni de corupţie în cadrul Telekom Austria. Wolfgang Schussel, în vârstă de 66 de ani, nu a recunoscut nici implicarea sa şi nici a partidului său în acest caz.
Telekom Austria a declanşat în august proceduri judiciare împotriva a trei foşti oficiali suspectaţi că au manipulat cursul acţiunilor întreprinderii în 2004, pentru a declanşa plata unui bonus.
ITALIA
În Italia sunt cunoscute problemele judiciare cu care se confruntă fostul premier Silvio Berlusconi. El a fost primul preşedinte al Consiliului în exerciţiu urmărit în justiţie. Acuzat între altele de corupţie şi evaziune fiscală, Berlusconi a refuzat permanent să demisioneze pentru a-şi asigura apărarea, o situaţie de neconceput în ţările din nordul Europei. Şi mai stânjenitor, el este urmărit pentru prostituţie cu minore şi abuz de putere, pentru presupusele sale relaţii sexuale cu o marocană supranumită "Ruby, hoaţa de inimi", minoră în momentul producerii faptelor.
SPANIA
În Spania se desfăşoară o anchetă care îl vizează pe Inaki Urdangarin, fost jucător de handbal în vârstă de 43 de ani, căsătorit cu Infanta Cristina, cea mai tânără dintre fiicele regelui Juan Carlos şi reginei Sofia.
Ancheta se referă în special la suma de 2,3 milioane de euro încasată de Institutul Noos, o societate de mecenat pe care Urdangarin a prezidat-o între 2004 şi 2006, pentru organizarea Forumului Insulelor Baleare, un congres pe tema turismului şi sportului organizat în 2005 şi 2006.
MAREA BRITANIE
În Marea Britanie, mai mulţi membri ai Parlamentului au fost inculpaţi în cazul decontărilor ilegale de cheltuieli.
FRANŢA
Fostul preşedinte francez Jacques Chirac a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare într-un dosar privind locuri de muncă fictive în cadrul municipalităţii, în perioada în care el era primar al capitalei. Chirac, în vârstă de 79 de ani, este primul fost preşedinte francez condamnat de un Tribunal corecţional.
Fostul preşedinte a negat întotdeauna faptele care îi sunt reproşate.
GRECIA
Akis Tsochatzopoulos, fost ministru al Apărării în perioada 1996-2000 şi membru fondator al Pasok (socialişti), a fost arestat în aprilie, după ce a fost inculpat pentru spălare de bani şi constituirea unei organizaţii infracţionale în domeniul comenzilor de armament.
Tsochatzopoulos este acuzat că s-a folosit de funcţia sa de la conducerea Ministerului Apărării pentru a încasa mită prin societăţi offshore în schimbul unor contracte de achiziţionare a unui sistem antirachetă rus şi unor submarine germane.
UCRAINA
Unul dintre liderii revoluţiei prooccidentale ucrainene din 2004, opozanta Iulia Timoşenko, fost premier, este condamnată la şapte ani de închisoare şi îşi ispăşeşte pedeapsa într-un penitenciar din Harkov. Arestată din august 2011, Timoşenko este judecată şi într-un alt caz pentru fraudă fiscală şi deturnare de fonduri şi este vizată de mai multe alte anchete judiciare. Ea susţine că aceste anchete sunt orchestrate de preşedintele Viktor Ianukovici.
Timoşenko s-a mai confruntat cu experienţa închisorii, în 2001, când a fost încarcerată timp de o lună într-un caz privind plata gazelor ruseşti.
(Material realizat de Iuliana Enache, iulia.enache@mediafax.ro).
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe