Două atentate sinucigaşe au fost comise de talibani împotriva unor autobuze ale armatei afgane

Două atentate sinucigaşe, revendicate de talibani, au vizat autobuze ale armatei, miercuri dimineaţa, la Kabul, provocând cel puţin şapte morţi, la o zi de la semnarea unui acord de securitate cu Washingtonul, a anunţat Ministerul Apărării, citat de AFP.

Urmărește
166 afișări
Imaginea articolului Două atentate sinucigaşe au fost comise de talibani împotriva unor autobuze ale armatei afgane

Două atentate sinucigaşe au fost comise de talibani împotriva unor autobuze ale armatei afgane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul Zahir Azimi, a anunţat pe contul său de Twitter că şapte persoane au fost ucise şi alte 15 rănite.

"Au fost două atentate sinucigaşe vizând autobuze care transportau personal al armatei", a declarat el pentru AFP.

Talibanii afirmă la rândul lor că au fost ucise 20 de persoane. "Este un mesaj clar către Guvernul lacheu care a semnat pactul sclavilor (acordul de securitate cu Washingtonul, n.red.), şi ne vom spori atacurile după aceasta", a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

Atentatele de miercuri au loc la o zi după învestitura noului preşedinte Ashraf Ghani, care îi succedă lui Hamid Karzai, ce a condus ţara de la îndepărtarea de la putere a talibanilor, în 2001. Ceremonia de luni a fost îndoliată de o serie de atentate sinucigaşe în oraş, care au provocat moartea a cel puţin şapte persoane.

Ultimul atac major de acest tip din Kabul împotriva armatei datează din 2 iulie, când un kamikaze taliban a vizat un autobuz al forţelor aeriene afgane, provocând moartea a opt ofiţeri.

Marţi, Guvernul afgan a semnat cu Statele Unite şi NATO un acord de securitate bilateral (BSA), aşteptat de multă vreme de Washington, pentru a permite celor 12.500 de militari străini să rămână în ţară în 2015.

Preşedintele Barack Obama a salutat semnarea acordului marţi într-un comunicat, evocând o zi "istorică" pentru Afganistan. "Acest acord este o invitaţie din partea Guvernului afgan la consolidarea relaţiei pe care am construit-o în ultimii 13 ani" a declarat Obama.

Preşedintele Hamid Karzai care şi-a încheiat mandatul luni, a refuzat să semneze documentul, înrăutăţind relaţiile dintre Kabul şi Washington.

În Afganistan au rămas aproximativ 41.000 de militari NATO.

Or, încheierea misiunii de luptă a NATO este prevăzută pentru decembrie 2014. Cu BSA, militarii germani, italieni şi din alte ţări membre NATO se vor alătura unei forţe de 9.800 de militari americani, ajungând la un total de aproximativ 12.500 de persoane.

Noua misiune, denumită "Resolute support" ("Susţinere hotărâtă"), se va concentra pe antrenament şi sprijin adus forţelor afgane care luptă împotriva insurgenţilor talibani.

Aceştia din urmă, deosebit de activi în timpul sezonului estival al luptelor, şi-au multiplicat atacurile reiterând că vor lupta până când trupele străine vor părăsi ţara.

Hotărârea talibanilor nu l-a împiedicat însă pe noul preşedinte Ashraf Ghani să le ceară rebelilor islamişti, luni, să se alăture negocierilor de pace.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici