Două dintre cele mai bogate regiuni ale Italiei cheamă cetăţenii la vot, duminică, într-un referendum pentru mai multă autonomie
În timp ce toţi ochii sunt aţintiţi spre Catalonia şi lupta ei pentru independenţa de Spania, două dintre cele mai prospere regiuni ale Italiei ies la vot, duminică, în cadrul unui referendum consultativ pentru mai multă autonomie. Nu este însă vorba despre un "divorţ" de Italia, notează CNN.
Două dintre cele mai bogate regiuni ale Italiei cheamă cetăţenii la vot, duminică, într-un referendum pentru mai multă autonomie
Lombardia şi Veneto, organizează duminică referendumuri de autonomie, pe fondul nemulţumirilor legate de reducerile bugetare cerute de către guvernul de la Roma, relatează site-ul Bloomberg.
Duminică, regiunea Lombardia, care include faimosul oraş Milano, dar şi Veneto, a cărei capitală este Veneţia, ambele generând împreună 30% din PIB-ul ţării, îşi invită cetăţenii să voteze pentru o mai mare autonomie faţă de Roma. Cele două regiuni găzduiesc un sfert din populaţia Italiei.
Iniţiat de guvernatorii locali, ce aparţin formaţiunii antiimigraţie Liga Nordului, un partid care a cochetat cu ideea de pro secesiune, votul urmăreşte asigurarea unor puteri suplimentare în ceea ce priveşte cheltuielile, imigraţia, educaţia şi sistemul de sănătate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Trump l-a graţiat pe creatorul unei platforme de pe Dark Web. Acesta era condamnat pe viaţă
Liga Nordului susţine că nordul ţării subvenţionează sudul sărac. Răspunsul "Da" este aşteptat să domine ambele referendumuri de autonomie, dar rezultatele nu au o aplicabilitate obligatorie.
Unul dintre reproşurile principale ale regiunilor Lombardia şi Veneto este că trimit mai multe fonduri din impozite către Roma decât le revin pentru cheltuielile publice, cerând reducerea la jumătate a contribuţiilor. Lombardia estimează deficitul la 54 de miliarde de euro anual, iar Veneto la 15,5 miliarde de euro pe an.
Cinci regiuni ale Italiei se bucură deja de puteri mai mari, inclusiv Sardinia şi Sicilia.
Cei doi lideri regionali, Roberto Maroni (Lombardia) şi Luca Zaia (Veneto), cred că prin acest vot cetăţenii îi vor mandata pentru a negocia cu Roma, pentru o mai mare autonomie.
"Scopul nostru este să avem îndeajuns de multă putere cât să pătrundem rezistenţa guvenului" a spus Maroni, pentru CNN. "Vrem să manageriem teritoriul, mai ales fluxurile migratorii", a completat el. "Pentru noi, cel mai important lucru este obţinerea resurselor", a adăugat acesta.
Spre deosebire de referendumul pentru independenţă din Catalonia, declarat ilegal de Guvernul Spaniei, Constituţia Italiei permite ca astfel de voturi să aibă loc.
În Lombardia, acest vot marchează şi o premieră, pentru că se va desfăşura electronic, fiind dat prin tablete moderne care înlocuiesc ştampila. În Veneto, se vor păstra însă metodele tradiţionale, aici este necesară o participare de minimum 50% pentru ca rezultatul să fie validat şi sunt utilizate buletine de vot.
Secţiile de votare sunt deschise între orele 7:00 şi 23:00, iar rezultatele vor fi anunţate luni.
De ce este acest vot important?
Politicieni care susţin referendumul spun că succesul economiilor acestor regiuni nu ar trebui să fie folosit pentru a finanta zonele sărace din sudul Italiei.
Susţinătorii referendumurilor consultative insistă că demersul nu are nimic în comun cu recentul vot din Catalonia privind independenţa faţă de Spania, marcat de proteste violente.
Guvernul central din Roma susţine că referendumurile sunt inutile, deşi sunt permise de către Constituţia Italiei, în contrast cu situaţia din Catalonia.
"Nu suntem Catalonia. Vrem să rămânem în interiorul naţiunii italiene, dar cu o mai mare autonomie, în timp ce Catalonia vrea să devină cel de-al 29-lea stat al Uniunii Europene. Noi nu vrem. Cel puţin pentru moment", a spus preşedintele Lombardiei, Roberto Maroni.
Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului, susţine că reducerile bugetare cerute de către guvernul de la Roma vor afecta şcolile, universităţile, întreprinderile mici şi mijlocii.
"Votanţii ar putea alege un sistem politic în care costurile să fie mai mici, iar cheltuielile să fie făcute mai bine. Am ales o cale mai lungă, mai grea, dar şi mai serioasă. În comparaţie cu Catalonia, acesta este un referendum legitim. Poliţia va fi prezentă la secţiile de votare pentru a-i ajuta pe cei care participă. În Barcelona, din păcate, lucrurile s-au încheiat cu vărsare de sânge", a spus Salvini.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO