„Genocidul de la Srebreniţa nu este o calificare determinată în mod subiectiv”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner.
„Este vorba de un act criminal bine definit pe care Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie l-a recunoscut”, a adăugat acesta.
„Curtea Penală Internaţională (CPI) a concluzionat de asemenea că un genocid a avut loc la Srebreniţa. Asta nu poate fi negat”, a mai spus el.
Purtătorul de cuvânt a adăugat că Nikolici are „posibilitatea de a adopta un ton constructiv pentru regiune, însă astfel de declaraţii nefondate cu privire la Srebreniţa şi alte crime de război sunt contraproductive pentru promovarea stabilităţii şi a reconcilierii în regiune”.
Toner a făcut apel la toate părţile implicate „să acţioneze responsabil cu scopul de a susţine cooperarea şi reconcilierea” în regiune.
Tomislav Nikolici a negat existenţa unui genocid în 1995 la Srebreniţa, declaraţii care pun în discuţie pretinsul său abandon al ultranaţionalismului şi care pot degrada relaţiile într-o regiune încă profund afectată de războaiele din anii 1990.
„Nu a avut loc un genocid la Srebreniţa”, a declarat noul preşedinte sârb, un naţionalist populist care a fost învestit joi, într-un interviu pentru televiziunea din Muntenegru difuzat pe site-ul său de Internet vineri.