- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Două mii de sârbi din Bosnia au protestat faţă de arestarea lui Ratko Mladici şi "trădarea" Serbiei
Aproximativ 2.000 de sârbi, în special foşti militari sârbi din Bosnia şi tineri, au manifestat vineri la Pale, în apropiere de Sarajevo, împotriva arestării fostului lor lider militar Ratko Mladici, acuzând Serbia de "trădare".
Două mii de sârbi din Bosnia au protestat faţă de arestarea lui Ratko Mladici şi "trădarea" Serbiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Sunt dezamăgit de comportamentul Serbiei, sunt întristat. Este o trădare a Belgradului! Ei au livrat un erou, un militar care a apărat poporul sârb", a declarat Slobodan Batinici, în vârstă de 48 de ani, un fost militar sârb care a servit în timpul războiului intercomunitar din Bosnia (1992-1995).
Adunaţi în piaţa centrală din această mică localitate care a fost în timpul conflictului fieful liderilor politici şi militari ai sârbilor din Bosnia, manifestanţii au defilat pe străzi intonând cântece patriotice şi scandând numele lui Ratko Mladici.
Aproximativ zece manifestanţi purtau drapelul entităţii sârbe din Bosnia, Republika Srpska. Alţii purtau tricouri cu imaginea fostului general.
"Trădare, trădare!", scandau ei, în special la adresa Guvernului de la Belgrad.
Ratko Mladici a fost arestat joi în Serbia, după mai mulţi ani de căutări. El este inculpat de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, pentru rolul său în conflictul din Bosnia.
"Ei l-au trădat pentru a merge în Europa, dar nu vor merge nicăieri", a apreciat Ranko Cuvro, în vârstă de 74 de ani.
"Sunt surprins. Credeam că autorităţile sârbe nu îl vor părăsi niciodată pe Mladici", afirmă Marko Mirkovici, 50 de ani, un alt fost soldat sârb.
"A fost comandantul meu, mândria întregului popor sârb, a tuturor adevăraţilor patrioţi. De-a lungul istoriei, am avut foarte puţini generali ca Mladici. El ne-a dat republica. Dacă nu ar fi fost el, Republika Srpska nu ar fi existat", a precizat el.
De la sfârşitul războiului, Bosnia este compusă din două entităţi, sârbă şi croato-musulmană, care sunt unite prin instituţii centrale slabe.
Srdjan Stevanovici, 47 de ani, care a venit să-şi exprime "recunoştinţa pentru omul fără care sârbii nu ar fi trăit astăzi la Pale", spune că simte arestarea lui Mladici ca pe "o mică înfrângere".
"El nu va avea un proces echitabil la TPI şi regret că nu şi-a pus capăt zilelor, pentu a-i împiedica să-i demonstreze puterea lor", adaugă acesta.
"În orice caz, Mladici este o legendă deja, iar legendele nu mor niciodată".
Asociaţiile foştilor combatanţi au anunţat pentru duminică un miting la Kalinovik (sud-est), localitatea natală a lui Ratko Mladici.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO