Luna trecută, Ucraina a anunţat înfiinţarea unui „coridor umanitar” în Marea Neagră pentru a elibera navele blocate în porturile sale de la începutul războiului şi pentru a ocoli blocada instituită de ruşi după renunţarea la acordul privind cerealele.
Până în prezent, cinci nave au părăsit portul Odesa, folosind coridorul care trece pe lângă coasta vestică a Mării Negre, în apropiere de România şi Bulgaria.
Ucraina, unul dintre principalii producători şi exportatori de alimente la nivel mondial, doreşte să utilizeze coridorul şi pentru exporturile sale de alimente.
Navele „Resilient Africa” şi „Aroyat” se află sâmbătă pe Marea Neagră şi se îndreaptă către porturile ucrainene pentru a încărca aproape 20.000 de tone de grâu pentru Africa şi Asia, a declarat vicepremierul Oleksandr Kubrakov.
Încărcările reprezintă un test al capacităţii Ucrainei de a redeschide rutele de transport maritim într-un moment în care Rusia încearcă să îşi reimpună blocada după ce în iulie a abandonat acordul privind cerealele. În ultimele luni, ruşii au lansat numeroase atacuri cu drone şi rachete asupra infrastructurii portuare din Ucraina, atât de la Marea Neagră, cât şi de la Dunăre.