„Două treimi din lume este locul nostru de joacă”, a spus Lt. Cmdr. Ben Evans, comandantul HMS Spey, o navă de patrulare de 2.000 de tone care va face echipă cu HMS Tamar pentru o misiune care va dura până în 2026, mai relatează CNN.
În timp ce patrulează apele oceanelor Pacific şi Indian, navele de război se vor aventura la nord până la Marea Bering şi la sud până în Noua Zeelandă şi Australia.
În centrul acestei zone se află China, aflată în relaţii destul de tensionaate cu principalul aliat al Marii Britanii, Statele Unite.
„Vor acţiona ca ochii şi urechile marinei – şi ale naţiunii – în regiune, lucrând alături de aliaţii Marii Britanii, patrulând pentru a a combate traficul de droguri, contrabanda, terorismul şi alte activităţi ilegale, participând la exerciţii cu alte forţe navale şi armate”, se spune în declaraţia Ministerului Apărării.
Marea Britanie a lansat în martie o revizuire cuprinzătoare a politicii sale militare şi externe, în care a recunoscut înclinarea balanţei de forţe spre zona Indo-Pacifică în următorul deceniu şi a avertizat cu privire la provocările venite din China.
HMS Spey şi HMS Tamar au fiecare un echipaj de 46 de membri, care vor fi schimbaţi la câteva săptămâni. Acest lucru va permite, de asemenea, navelor să petreacă până la nouă luni odată pe mare, a spus marina.
Navele nu vor avea o bază permanentă în Pacific, dar vor face apel la baze şi porturi ale aliaţilor şi partenerilor, a spus marina.
Împreună cu personalul navigant, vasele vor găzdui până la 52 de soldaţi care vor putea participa la misiuni specifice, „o versatilitate care face din nave nişte bricege ale armatei elveţiene de 2.000 de tone”, conform declaraţiei marinei.