Două obiecte "posibil legate" de avionul dispărut, observate prin satelit: Pista este credibilă. IMAGINILE oferite de autorităţi. O navă a ajuns în zonă - FOTO, VIDEO

Premierul Australiei, Tony Abbott, a anunţat joi că două obiecte "posibil legate" de zborul MH370, dispărut în urmă cu 12 zile, au fost observate prin satelit. Malaysia a apreciat drept "credibilă" pista privind descoperirea unor posibile fragmente ale Boiengului 777. O navă norvegiană a ajuns joi în zona unde au fost depistate fragmente.

Urmărește
20594 afișări
Imaginea articolului Două obiecte "posibil legate" de avionul dispărut, observate prin satelit: Pista este credibilă. IMAGINILE oferite de autorităţi. O navă a ajuns în zonă - FOTO, VIDEO

Dispariţia avionului Malaysia Airlines: Două obiecte "posibil legate" de zborul MH370, observate prin satelit. IMAGINILE oferite de autorităţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 13:28 - O navă norvegiană a ajuns în zona presupuselor fragmente din avionul dispărut

O navă norvegiană, Sankt Petersburg, a ajuns joi în zona Oceanului Indian unde au fost depistate fragmente, despre care se crede că ar putea proveni de la avionul Boeing 777 al Malaysia Airlines, a anunţat armatorul Höegh Autoliners.

"Nava a ajuns la faţa locului pentru a participa la căutări", a declarat pentru AFP Cecilie Moe, o purtătoare de cuvânt a companiei norvegiene.

Potrivit altui purtător de cuvânt al companiei, Christian Dall, "fereastra" căutărilor joi era totuşi limitată.

"În această regiune, soarele apune în aproximativ o oră", a declarat el imediat după ora 11.00 GMT (13.00, ora României).

Aflată în drum de la Port-Louis, pe Insula Maurice, către oraşul australian Melbourne, nava Sankt Petersburg, pentru transport de vehicule, a fost redirecţionată, la solicitarea autorităţilor australiene, într-o încercare de a identifica fragmentele detectate prin satelit în partea de sud a Oceanului Indian.

UPDATE 12:35 - Malaysia consideră "credibilă" pista privind fragmente ale avionului dispărut, în Oceanul Indian

Malaysia a apreciat drept "credibilă" pista privind descoperirea unor posibile fragmente ale Boiengului 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines detectate de satelit în sudul Oceanului Indian.

"Avem în acest moment o pistă credibilă", a declarat ministrul malaysian al Transporturilor, Hishammuddin Hussein, într-o conferinţă de presă.

Verificări sunt desfăşurate în zona indicată, dar vor continua şi căutările în celelalte perimetre de căutare stabilite, a menţionat oficialul.

UPDATE 07:00 - Unul dintre cele două obiecte care ar putea avea legătură cu zborul MH370 măsoară 24 de metri

Unul dintre cele doua obiecte "eventual legate" de zborul MH370 al Malaysia Airlines şi depistat de imaginile prin satelit măsoară 24 de metri, au anunţat joi autorităţile australiene.

"Obiectele sunt relativ uşoare. Sunt obiecte de o anumită dimensiune, probabil în apă, plonjând aproape de suprafaţă şi urcând" intermitent, a declarat un oficial din cadrul Autorităţii australiene de securitate maritimă (AMSA), John Young. "Cel mai mare (dintre cele două obiecte) este de 24 de metri. Celălalt este mai mic", a adăugat el în cadrul unei conferinţe de presă.

"Este o pistă, probabil cea mai bună pistă pe care o avem pentru moment, dar trebuie să mergem la faţa locului (...) pentru a vedea dacă aceasta înseamnă ceva sau nu", a declarat Young.

Autoritatea australiană pentru Securitate Maritimă (AMSA) a primit informaţii "noi şi credibile" despre "obiecte care ar putea fi posibil legate de căutările" avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, a declarat premierul australian în faţa Parlamentului.

"Două obiecte posibil legate de căutări au fost identificate" în urma examinării unor "imagini prin satelit", a precizat el.

Un avion a fost trimis pentru a examina mai îndeaproape obiectele detectate, iar alte trei aparate îl vor urma. Premierul australian nu a precizat locul în care cele două obiecte au fost detectate, însă Australia efectuează căutări în sudul Oceanului Indian.

Tony Abbott a avertizat că nu ar trebui să se tragă concluzii pripite. "Trebuie să ţinem cont de faptul că localizarea acestor obiecte va fi extrem de dificilă şi ar putea să indice că acestea nu sunt legate de zborul MH370", a spus el.

Criticată pentru gestionarea crizei, pentru opacitatea sa şi informaţiile contradictorii, Malaysia a insistat, de asemenea, asupra necesităţii de a verifica natura obiectelor reperate în sudul Oceanului Indian, la circa 2.500 de kilometri sud-vest de oraşul australian Perth.

"Fiecare pistă reprezintă o speranţă", a declarat ministrul malaysian al Transporturilor, Hishammuddin Hussein. Dar "trebuie să fim coerenţi. Vrem să verificăm, vrem să coroborăm", a declarat el.

Zborul MH370 care asigura legătura între Kuala Lumpur şi Beijing a dispărut, cu 239 de persoane la bord, o oră mai târziu după ce a decolat din capitala Malaysiei sâmbătă, 8 martie, la ora 00.41 (vineri, 18.41 ora României).

Căutările s-au concentrat într-o primă fază în Marea Chinei de Sud, pe coasta orientală a Malaysiei, înainte ca noi elemente să le reorienteze.

Dispariţia avionului Boeing 777 mobilizează eforturile a peste 25 de ţări, angajate în căutări începând din nordul Thailandei până în Asia Centrală pentru coridorul nordic (care acoperă o parte din China) şi începând din Indonezia până în sudul Oceanului Indian pentru coridorul sudic.

Australia, alături de Indonezia, efectuează căutări în coridorul sudic, care trece la câteva sute de kilometri de coasta sa de vest.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici